Gazdaság

Bokros szerint Varga elismerte, hogy a magyar gazdaságot az EU tartja életben

bokros-lajos(430x286)(1).jpg (bokros lajos)
bokros-lajos(430x286)(1).jpg (bokros lajos)

Önleleplezésként értékeli a Modern Magyarország Mozgalom elnöke, Bokros Lajos volt pénzügyminiszter azt az interjút, melyet tíz nappal ezelőtt adott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Financial Times című tekintélyes brit napilapnak. A cikkben a magyar gazdasági növekedés látványos lassulásának okairól kérdezték. Varga Mihály “átmenetinek” nevezte a gazdaság első negyedévi visszaesését és ennek okaként az Európai Unióból érkező támogatások késlekedését nevezte meg.

Ezzel az őszinte nyilatkozattal kapcsolatban azonban Bokros szerint felmerül néhány logikus kérdés.

Milyen az a gazdaság, amelyik a külföldi támogatások késlekedése nyomán visszaesik? Milyen az a növekedés, ami külföldi támogatásoktól függ? Mennyire fenntartható az a gazdasági szerkezet, amit másoktól megkapott ingyenpénz tart életben?

A volt pénzügyminiszter mindezt így fordította le: Varga Mihály leleplezte kormányát. A magyar gazdaság a segélyfüggőség csapdájában vergődik. Ha csak akkor van növekedés, amikor az uniós támogatások éppen lehetővé teszik állami beruházások megvalósítását, akkor tehát magánberuházások nincsenek.

Szépen elismertétek, hogy a hazai gazdaság növekedésének nincs önálló, az általatok ellenségként kezelt Európai Unió támogatásaitól független, a piac természetes működéséből származó forrása – írja közleményében Bokros. Magyarország jobban teljesít – mondjátok Ti. Gyerekek, ne vicceljünk. És főleg: ne hazudjatok.

Államotok nem csodafegyver, hanem a világpiaci szempontból hatékony piacgazdaság hazai működésének legfőbb akadálya. Unortodox modelletek látványosan megbukott. Államközpontú, piactorzító, növekedést gátló, magánkezdeményezést bénító, befektetéseket büntető, vállalkozókat eltaszító, ésszerűtlen, szakszerűtlen, kiszámíthatatlan és becstelen gazdaságpolitikátok megbukott.

Elismertétek, hogy a magyar gazdaságot az EU tartja életben. Eljátszottátok tízmillió állampolgár jövőjét. Hamarosan felelni fogtok – borítékolta.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik