Pénzügy

Varga: a jövő évi költségvetés biztosítja a növekedést

varga mihály (Array)
varga mihály (Array)

Az Országgyűlés a 2017. évi költségvetés elfogadásával felelős döntést hozott, olyan büdzsét fogadott el, amely továbbra is biztosítja a stabil és kiszámítható gazdasági növekedést, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten a parlamenti döntést követően tartott sajtótájékoztatón.

A miniszter ismertette: a költségvetés 3,1 százalékos növekedéssel, 0,9 százalékos inflációval és 2,4 százalékos, az uniós módszertan alapján számított államháztartási hiánnyal számol. A kormány egyik legfontosabb célkitűzése, hogy az állam működése nullszaldós legyen, csak a beruházásokkal, fejlesztésekkel kapcsolatban tartalmaz deficitet a költségvetés.

Hangsúlyozta, az utóbbiakra kiemelkedően nagy forrást tartalmaz a büdzsé, uniós támogatásokból 2240 milliárd, hazai forrásból pedig 1640 milliárd forintot.

Az ideihez képest 2017-ben az oktatásra 271 milliárd forinttal, az egészségügyre 171 milliárddal, a társadalombiztosítási és a jóléti szférára 155 milliárddal, a kulturális tevékenységre 70 milliárddal, a sport és szabadidős ágazatra 39 milliárddal költenek többet. A rendvédelemre 117 milliárd, az igazságszolgáltatásra 26 milliárd, a külügyre 10 milliárd forinttal jut több az ideinél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik