Gazdaság

Az egyetlen ember a világon, aki azt szeretné, hogy világválság legyen

Abe Sinzó kicsit túlaggódta az elmúlt pár napot. A japán miniszterelnök a G7 tagjaival együtt csütörtökön fedte fel a gazdasági kilátásaikat. Amelyekben azért elég erős eltérések vannak. Annyira erősek, hogy szinte mindenki szerint nagyjából rendben van a gazdaság, csak Abe Sinzó gondolja azt, hogy óriási világválság közeleg.

Szerinte annyira aggasztó a helyzet, mint 2008-ban volt, a Lehman Brothers csődje előtt, és komoly világválság jöhet. A miniszterelnök az egész találkozót arra próbálta felhasználni, hogy rávegye a világ többi vezető hatalmát, hogy állami befektetésekkel pörgessék fel a világgazdaságot.

A Financial Times forrásai szerint viszont nem voltak elég erős érvei ahhoz, hogy sikerüljön meggyőzni David Cameront és Angela Merkelt. Pedig Abe nagyon meggyőző grafikonokat hozott érvként.

Az elsődleges nyersanyagáraktól a feltörekvő piacokra áramló befektetéseken keresztül ugyanezen országok gazdasági növekedéséig, amely eddig hajtotta a világgazdaságot. Természetesen minden grafikon zuhant, mintha repülőből ugrottak volna ki az adatok. Mégsem ért célt.

Abe fektetések nőnek

Egyébként Abénak van is oka az aggodalomra, ami megmagyarázhatja, miért gondolja, hogy hatalmas gazdasági válság jön.

Ő lehet ugyanis az egyetlen ember a világon, aki kicsit azért szeretné, hogy világválság legyen.

2017 jóniusában választások lesznek Japánban. Előtte viszont Abénak be kellene vennie egy politikai ciánkapszulát. Korábban ugyanis abban egyeztek meg, hogy 2017 áprilisában, két hónappal a választások előtt a japán kormány megemeli a forgalmi adót.

Nem nagyon, csak egy kicsit, de Japánban még ez is durvának számít. 8 százalék helyett 10 százalék lenne a tervezett áfa.

Fotó: Atsushi Tomura / Getty Images
Fotó: Atsushi Tomura / Getty Images

Ráadásul, amikor abban megegyeztek, hogy lesz ilyen áfaemelés, Abe azt mondta, csak akkor halasztják el, ha természeti katasztrófa, vagy világválság lesz közben. Természeti katasztrófa volt, Kyushu tartományban hatalmas földrengés pusztított, de ez még nem volt elég. Ezért ijesztgethet Abe ennyire határozottan gazdasági világválsággal.

Cihába Sinzó

Egyébként a japán gazdaság előző negyedéve nem is volt olyan tragikus, mint várták. 2016 első negyedévében éves és negyedéves alapon is 1,7 százalékkal nőtt a GDP, miközben gyakorlatilag nulla közeli adatokat vártak.

Ehhez köze van annak is, hogy 2016 szökőév, a plusz egy nap pedig 0,3 százalékponttal növelte az adatokat. Ennek ellenére is úgy tűnik, hogy a mostani negyedévben már visszaesés lesz. Pedig a japán jegybank már konkrétan negatív kamatokat vezetett be.

Egy normális ország jegybankja úgy működik, hogy pénzt kér az emberektől az állam működésére.

Ehelyett a pénz helyett aztán később több pénzt ad vissza, hogy megérje kölcsönadni. Ezt hívják állampapírnak, és a többlet pedig a jegybanki kamat. Negatív kamatnál fordítva van.

Ha te annyira nem bízol az országod fizetőeszközében, hogy a lehet legbiztosabb helyre, az államba akarod fektetni, akkor negatív kamatszinteknél konkrétan te fizetsz azért, hogy vigyázzanak a pénzedre.

Á, be fog fejeződni a növekedés

A negatív kamat tehát nem ösztönzi a megtakarítást, a befektetéseket és a belső piaci forgalmat viszont igen. Na, ilyen ösztönzött forgalom mellett is visszaeshet a japán gazdasági növekedés.

A mostani egészen jó eredményért is tenni kellett már, Abe viszont szeretne ennél még többet tenni, hogy a jövőben is jó adatok jöjjenek. Már korábban beígértek egy 45 milliárd dolláros (forintban rengeteg pénz) gazdaságösztönző csomagot. Na, a miniszterelnök azt szeretné, ha mindenki más is elkezdené pörgetni a lassuló világgazdaságot.

Fotó: AFP / Jim Watson
Fotó: AFP / Jim Watson

Jöjj jen a pénz

A fejlődő országok növekedésének visszaesése egyébként tényleg aggasztó. Főleg azért, mert idén is ez mozgatta volna a világgazdaságot. Az IMF áprilisi jelentése szerint legalábbis erre fog épülni a tavalyihoz hasonló, bár annál kicsit gyengébb, 3,2 százalékos növekedés.

Egyébként az IMF nem aggódik nagyon, szerintük a világgazdaság stabil, és 2016-ban tovább fog folytatódni a felépülés a nagy világválságból.

Bár önmagában az, hogy az IMF gazdasági kitekintője elégedett, még nem garancia semmire. Elég csak a válság előtti, 2007-es jelentést megnézni, ahol az összefoglalóban azt írják,

az esetenként előforduló pénzügyi sérülékenység ellenére úgy tűnik, hogy a világgazdaság 2008-ban is jelentős növekedésen fog átesni. Az USA-ban ugyan lassult a növekedés, de korlátozták ennek hatásait, a világgazdaság pedig jól karban van tartva, az infláció kockázata alacsony. A veszélyek kisebbnek tűnnek, mint hat hónapja, de azért vannak kockázatok, főleg a pénzügyi kockázatokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik