Gazdaság

A kormány nem tett le a multik sarcolásáról, és új kötelezettséget írna elő

Kötelezően előírhatja a kormány az áruházláncoknak, mennyi legyen a hazai élelmiszer a polcokon, értesült a Népszabadság. A Miniszterelnökség és a földművelésügyi tárva úgy tudni, 60 százaléknál húzná meg a határt – bizonyos termékkörökben legalább ennyi kellene hogy legyen a multiknál a hazai áru. A lap úgy tudja, első körben (kvázi próbaképpen) az almánál és a tejnél vezetnék be a magyar kvótát. Nem véletlenül: az almatermelők az orosz embargó miatt estek el a piacaik jelentős részétől, a tejtermelők pedig a túltermelés miatt alacsony felvásárlási árakkal kénytelenek szembesülni, és nem bírják a versenyt az áfacsalt olcsó külföldi tejekkel.

A kormánynak állítólag már meg is van a terve, hogy hogyan nyomja le ezt a lépést Brüsszel torkán.

A tejtermelők (akik egyébként nem tudtak a tervről) azt mondták egyébként a lap megkeresésére, hogy nyers tejből nem lenne gond biztosítani a 60 százalékos arányt, azonban a tejtermékekből (pl. sajtból) nem tudnák biztosítani a kétharmados arányt a boltokban.

Úgy tudni, a kormány arról sem tett le, hogy a multikat külön adóztassa. A felfüggesztett élelmiszer-felügyeleti díj helyett a lengyel kétkulcsos külön adót vennék át, ha az nem bukik meg az uniós vizsgán. Lázárék rajta tartják a szemüket tehát a lengyel kísérleten, hogy ha úgy adódik, nálunk is azonnal bevezethessék az új sarcot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik