Gazdaság

Itt az önmagát kihajtogató, lenyelhető minirobot, amivel kisebb műtéteket helyettesíthetnek majd

Sőt, akár még egy lenyelt gombelemet is ki tud hozni a testből, mielőtt nagyobb baj történne.

A fontos technikai újításokkal heti szinten előrukkoló MIT már tavaly előrukkolt egy önmagát összehajtogatni, illetve viszonylagos gyorsan mozogni képes robottal, ami már önmagában óriási eredménynek számított, de ez még nem minden.

A projekthez azóta a Sheffieldi Egyetem, valamint a Tokiói Műszaki Egyetem kutatói közül is csatlakoztak néhányan, mostanra pedig bebizonyították, hogy a robot az orvostudomány terén komoly szolgálatokat tehet.

A páciensnek egyszerűen le kell nyelnie az átlagos kapszula méretű jégdarabba fagyasztott robotot, ami a gyomor melegében szép lassan életre kel, és sebek betapasztására, gyógyszer szállítására, vagy épp egy véletlenül lenyelt gombelem eltávolítására is tökéletesen használhatóvá válik.

MIT-Microsurgeon-1_0

De milyen anyagból készülhet a robot? A kutatók tucatnyi próbálkozás után ráakadtak a tökéletes megoldásra: a szárított disznóbélre, amit például kolbászok készítéséhez is használunk.

Irányítása természetsen nem egy futurisztikus távirányítóval, hanem egy mágneses mezővel történik, de a rendszer ettől még ugyanolyan sci-fibe illő.

A néhány nappal ezelőtt közzétett videóban egy véletlenül lenyelt gombelem eltávolítását követhetjük nyomon. Ez első hallásra elég ritka egészségügyi problémának tűnik, pedig egyedül az Egyesült Államokban évente háromezerötszáz ilyen eset ismert, sőt, néhány, későn felismert esetben ez halállal is végződik.

A későbbiekben a csapat szenzorokkal szeretné felszerelni a robotot úgy, hogy semmiféle külső irányításra ne legyen szükség a munkájához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik