Gazdaság

Drága mulatság az Erzsébet-utalvány

erzsébet-utalvány (erzsébet utalvány, )
erzsébet-utalvány (erzsébet utalvány, )

A Blokkk.com azt nézte meg, mennyibe is kerül az Erzsébet-utalvány, azon túl, hogy kedvező adózással lehet adni havi 8 ezer forintig. Az utalvány ugye négy kézben is megfordul: az utalvány kibocsátója az első és az utolsó állomás, a munkáltató megrendeli, átadja az alkalmazottnak, aki beváltja, majd az utalványt elfogadó boltos, vendéglős az elszámolás során visszajuttatja a kibocsátónak.

Mindennek persze ára is van. Az Erzsébet-utalványforgalmazó honlapja szerint a munkáltató 2% szolgáltatási díjat fizet rendeléskor. A boltos, vendéglős pedig 5% elfogadóhelyi jutalékkal számolhat, bár ebből a nagy üzletláncok engedményt kapnak. Végül az utalványforgalmazó markát 10 milliárd forint üti évente. Egyébként a sérült utalvány cseréje sem olcsó mulatság, 3% a díja. Plusz áfa.

A mérlegadatot és a kibocsájtás értékét egybevetve az Erzsébet-utalványok után 7% körüli érték jut vissza a kibocsájtó zsebébe. Vagyis ennyibe kerül a többi szereplőnek, hogy létezik az utalvány. Az biztos, hogy a boltosoknak nem éri meg foglalkozni vele, hiszen a hasznuk egyébként 1-2 százalék körüli.

A portál szerint sokkal egyszerűbb és olcsóbb lenne készpénzben adni az utalvány összegét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik