Gazdaság

165 millió forintért rendelt szőnyegeket a Matolcsy-alapítvány

A Doktori Iskolát díszítik majd a méregdrága szőnyegek. Versenyeztetés nem volt, a 280 ezer forint/négyzetméter áras bizniszt a GKI alelnök feleségének cége nyerte el. Az egyetlen cég, mely Magyarországon kézi csomózású szőnyegeket gyárt.

A 10 legelképesztőbb dolog, amit pénzeltek Matolcsy alapítványai listánkon első helyen szerepelt, hogy a PADA leszerződött az ART-KELIM Békésszentandrási Szőnyegszövő és Kereskedelmi Kft.-vel szőnyegek legyártására. 280 ezer forint négyzetméter áron.

De vajon olcsóbban nem találtak volna szőnyeget? Hiszen ilyen árban akár lakást is lehetne venni, még Budapesten is. És hova kellhet ilyen drága textil? Na, és vajon mi került olyan sokba ezeken a szőnyegeken? Visszafelé haladva fejtjük meg a rejtvényt.

Irdatlan munka elkészíteni

Az Art-Kelim Kft. ügyvezetője, Akarné Körmendy Teréz megkeresésünkre általánosságban készségesen adott felvilágosítást a szőnyegkészítésről, és arról, hogy miért annyira drága a kézi csomózású textil. Magáról a PADA-s szerződésről azonban nem árulhatott el részleteket, mert mint mondta, titoktartási záradékot írattak alá velük. (Akinek ismerős a név: a GKI Gazdaságkutató ZRt. alelnök feleségéről van szó – ezt Akar László is megerősítette megkeresésünkre, és a kft.-hez irányított minket kérdéseinkkel.)

A cégről annyit, hogy tudomásunk szerint Magyarországon már csak az Art-Kelimnél folyik kézi csomózású szőnyegkészítés. Honlapjukon azt írják, már több mint fél évszázada. Az itt készült szőnyegekből jutott a windsori kastélyba és a washingtoni Fehér Házba is, akárcsak a magyar Parlamentbe, ahonnan mostanában is rendelnek szőnyegeket.

Akarné Körmendy Teréz így avatott be minket a szőnyegkészítés rejtelmeibe:

a kézi csomózású szőnyegbe a készítők egyesével, kézzel rakják be a csomókat. Egy négyzetméteren egy hónapig dolgozik egy csomózó.

szőnyeg_1

Nem is került sokba

Ha úgy vesszük, ehhez képest nem is sok az a 280 ezer forint egy négyzetméterre, hiszen ebbe bele kell, hogy férjen egy dolgozó teljes bérköltsége (a teljes költségen belül jelentős az élőmunka költségaránya), plusz az anyagköltség, és az egyéb, az üzem működéséhez szükséges költségek, az adók, valamint a nyereség is, ha vállalkozói fejjel gondolkodunk. Sőt, mint Akarné megjegyezte, még kevés is.

A kézi csomózású szőnyegekhez minőségi anyagokat használnak, általában új-zélandi gyapjút, amit svájci festékkel, kézzel színeznek. Tehát nem holmi műszálas gépi szőnyegről van szó, hanem gyapjú kézi csomózásúról. A tervezés, a műhelyrajz elkészítése is kézzel történik, milliméterpapíron, ahol minden egyes kis négyzet egy csomó. A tervezésnél is nagyon gondosan kell eljárni, hogy a motívumok szépen, precízen jelenjenek meg majd a kész szőnyegen, ez is komoly munka – tette hozzá.

szőnyeg_2

Egy-egy szőnyeg fél évig, egy évig is készülhet. Akik egymás mellett csomóznak, azoknak egyforma tempóban kell csomózniuk, hogy a vetülékfonallal se legyen gond.

Azt is elárulta még a békésszentandrási szőnyegkészítő cég vezetője, hogy őket általában belsőépítészek keresik meg, hogy megbízást adjanak egy-egy munkára. Hogy konkrétan a PADA-s megrendelésnél is így volt-e, arra nem válaszolhatott, mindössze megismételte, általában mi a megrendelés menete.

280 ezer forint – sok, vagy kevés?

Néztünk a neten szőnyegeket, és igazat kell hogy adjunk Akarnénak abban, hogy nem drága a 280 ezres megrendelés. Hiszen bizony, van olyan kereskedés, ahol ennek dupláját, vagy még többet is elkérnek egy-egy kézi csomózású szőnyegért. Igaz, találtunk olcsóbbat is.

Azt nem kérdeztük meg, mennyit keresnek a csomózók, de ha mondjuk bruttó 200 ezerrel számolunk, akkor az a munkáltatónak havi 257 ezer forintjába kerül, és a dolgozó mindössze 133 ezer forintot kap kézhez. Ami szintén nem túl sok.

Na, de miért és hova kellett a PADA-nak ilyen drága szőnyeg? Közpénzből.

Támogatják a hazai kézműipart

A PADA is készséggel válaszolt kérdéseinkre. Hogy miért pont ezzel a céggel szerződtek le, azt egyrészt a Békésszentandráson készülő szőnyegek magas presztízsével és nemzetközi elismertségével magyarázták. Azt is hangsúlyozták, hogy a magyar kézi szőnyegszövési szakmakultúra fennmaradását jelenleg alapjaiban veszélyezteti a szőnyegszövők kiöregedése és az utánpótlás hiánya, valamint a gépi gyártás elterjedése. Ipartörténeti jelentősége van annak, hogy ez a tradíció Magyarországon fennmaradjon.

Hozzátették továbbá: az alapítvány a békésszentandrási szőnyegek megrendelésével támogatja a hazai kézműipart, a kézi szőnyegszövés szakmakultúrájának fennmaradását, ezen kívül a kistérség foglalkoztatottsági mutatóját.

Ilyen szőnyegeket rendeltek

A megrendelt szőnyegek kizárólag kézi csomózással, sűrűségüket tekintve 100.000 csomó/m2-es minőségben készülnek, egytől-egyig egyedi tervezés és műhelyrajz alapján. Alapanyaguk: a csomó fésült fonással készül, 100 százalékos gyapjúfonalból, a felvető fonal 100 százalékos pamutcérnából, a vetülékfonal sokágú pamut fonalpászmából. A flórmagasságuk: 8 mm. A szőnyegek súlya négyzetméterenként: 2,5 kg – tudtuk meg a PADA-tól.

szőnyeg_3

Versenyeztetés nem volt

A PADA azt is megírta, hogy az Art-Kelim Békésszentandrási Szőnyegszövő és Kereskedelmi Kft. árajánlata alapján jött létre a vállalkozási szerződés 2015. július 10-én. Versenyeztetésre pedig azért nem került sor, mert a kézi csomózású szőnyegek megítélésük szerint egyedi művészeti alkotásnak minősülnek. Ebből következően a szerződés egy meghatározott gazdasági szereplővel megköthető, mivel annak célja egyedi művészeti alkotás létrehozása és az ajánlatkérő általi megszerzése – jegyezték meg.

(Persze, ha azt vesszük, hogy egyetlen kézi szőnyeggyártó van Magyarországon, akkor a versenyeztetési kérdésnek nincs is sok értelme.)

A Doktori Iskola termeibe rendelték a drága szőnyegeket

A PADA kérdésünkre azt sem titkolta, hova szánják a kézi csomózású szőnyegeket: az alapítvány tulajdonában álló 1014 Budapest, Úri utca 21. szám alatt található épületbe. A szőnyegek a Doktori Iskola szemináriumi termeibe, a konferenciaterembe és az igazgatási funkciókat ellátó helyiségeibe fognak kerülni – tették hozzá.

A tervezési és gyártási folyamat összesen három évet ölel fel.

Összesen 165 millió forintért rendelhettek

Elküldték azt is, hogy pontosan milyen méretű az összesen 16 darab megrendelt szőnyeg.

szőnyeg matolcsy infografika

Ha ezt összeadjuk, a rendelt mennyiség 465,18m2, amely a 280 ezer forintos négyzetméterárat figyelembe véve 130,25 millió forintba fog kerülni. Plusz áfa. Azaz 165,418 forintot költenek erre a célra.

S hogy ezzel mennyire támogatják az egyetlen hazai kézi csomózású szőnyeggyártó céget? Az Art-Kelim 2014-es mérlege szerint éves nettó árbevételük 172,6 millió forint volt. Vagyis a megrendelés valóban jelentős tételnek számít a békésszentandrási szőnyegkészítőknél.

Ettől függetlenül számunkra továbbra is kérdés, hogy a közpénzből gazdálkodó PADA termeiben a padlókat miért kell részben presztízs okokból méregdrága szőnyegekkel befedni. Megkérdeztük, amint megérkezik válaszuk, bővítjük cikkünket.

(A cikkben szereplő fotókat a PADA küldte nekünk.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik