Gazdaság

A magyar minimálbér-emeléssel riogatnak Amerikában

minimalber(210x140).jpg (Array)
minimalber(210x140).jpg (Array)

Amerikában már egy ideje folyik a vita a minimálbér emelésének szükségességéről – írta a Napi.hu. A lap azt is hozzátette: 2014-ben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felszólította az amerikai kormányt, hogy növelje a szövetségi minimálbért, mondván: ezzel javíthatna több millió dolgozói szegénységben élő ember helyzetén. Ennek hatására a washingtoni kormányzat meg is fontolta, hogy a 7,25 dollár/órás szövetségi minimumot 10,10 dollár/órára emeljék. (Ekkor 22 államban és Washington D.C.-ben a minimálbér ennél magasabb volt.)

Az elmúlt hetekben viszont a Kaliforniában dúló minimálbérvitától hangos az amerikai sajtó. Ott a jelenlegi 10-ről 15 dollárra emelnék 2022-re több lépésben a legkisebb bért.

A kétkedők attól tartanak, hogy ha ezt meglépik, munkahelyek vesznek el. És itt jön be a képbe valahol a magyarországi 2001-es 60 százalékos minimálbér-emelés (amit az első Orbán-kormány lépett meg). Az Investor.com Harasztosi Péter és Linder Attila 2015 októberében készült tanulmányát vette elő, hogy megbecsüljék, mire számíthatnak. Az Investor.com cikkének szerzője szerint a kirúgott 8,7 százaléknyi munkavállaló és a nem bérjellegű kompenzáció fedezte a teljes béremelés mintegy 40 százalékát. A fennmaradó részt főleg áremelésekkel gazdálkodták ki a vállalatok, miközben a profitra nem volt hatással az intézkedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik