Varga-Mihaly(70b762bf-4199-4f23-954e-44408de472dc)(430x286).jpg (Array)
Gazdaság

Varga: a kiszámítható környezet segíti a bankok működését

24.hu
24.hu

2016. 04. 15. 11:15

Korábban a témában:

A gazdasági élet valamennyi szereplője abban érdekelt, hogy továbbra is kiszámítható szabályozási környezetben folytathassa munkáját – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az OTP Bank tavalyi évet értékelő közgyűlésén az NGM köleménye szerint. A magyar bankrendszer helyzete az elmúlt évben sokkal kiegyensúlyozottabb lett – mutatott rá a tárcavezető hangsúlyozva, hogy a bankok jövedelmezősége is láthatóan javult, az OTP is profittal zárta a 2015-ös évet.

A kormány keblére öleli a bankokat

A kormány fontos partnerének tartja a pénzintézeteket a magyar gazdaság növekedési lendületének fenntartásáért és a családok előrejutásának megkönnyítéséért végzett munkában – hangsúlyozta Varga Mihály. Kiemelte: a bankok hitelezési tevékenysége jelentősen hozzájárulhat hazánk gazdasági növekedéséhez a vállalati hitelezés bővítésével, a kormány otthonteremtési programjának támogatásával. A tárcavezető megköszönte az OTP Bank vezetőségének, hogy partnere volt az elmúlt években a magyar társadalmat leginkább terhelő gond megoldásában, a devizahitelek kivezetésében is.

A miniszter a pénzintézet közgyűlését tájékoztatta a jövő évi költségvetés sarokpontjairól. Mint mondta: a kormány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a jövő évi költségvetés alapot teremtsen az eddig elért társadalompolitikai eredmények megőrzésére, a gazdasági növekedés fenntartására, a foglalkoztatottság növelésére és a kedvezőtlen demográfiai folyamatok megfordítására. A kormány folytatja az adócsökkentést, jövőre az áfa mérséklésére helyezik a hangsúlyt – mondta a szakminiszter kiemelve: a költségvetés helyzete arra ad lehetőséget, hogy célzottan, bizonyos termékkörben folytatódjon az áfacsökkentés, amelynek révén mintegy 75 milliárd forintot maradhat az embereknél. Hozzátette: az intézkedésnek köszönhetően emelkedik a reálbér, javul a hazai termelők versenyképessége, növekszik a kereskedelmi forgalom, és a gazdaság is tovább fehéredik.

Amin még javítani kéne Varga szerint

A bankok hitelezési képességéhez viszonyítva a vállalati hitelezés mértéke elmarad a kívánatostól – emlékeztetett a tárcavezető. Ezen a helyzeten javíthat, hogy a kormány elkötelezett a bankadó csökkentése mellett. Az EBRD-vel kötött megállapodásnak megfelelően a bankadó 2017-ben tovább mérséklődik (az MTI tudósításában 20 milliárd forintos mínuszt említ).

A közgyűlés részvevőinek figyelmét Varga Mihály arra is felhívta, hogy az elmúlt öt évben a forgalomban lévő készpénzállomány mennyisége megduplázódott Magyarországon.

A tárcavezető szerint a készpénz népszerűségében nemcsak a tranzakciós illeték játszik szerepet, hanem a bankkártya-elfogadóhelyek alacsony száma is. A kormány a helyzet megoldása érdekében a most készülő jövő évi költségvetésbe is beépít olyan elemeket, amely el kívánja hárítani azokat a technikai akadályokat, amelyek a terminálok kiépítése előtt állnak. A bankok részéről pedig erőteljesebb ösztönzést várnak annak érdekében, hogy az elfogadóhelyek száma jelentősen bővüljön – jelezte Varga Mihály.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.