kft (Array)
Gazdaság

Fordulhat a kocka a cégvilágban

24.hu
24.hu

2016. 04. 13. 16:04

Több éves csökkenést követően megtorpanni látszik a működő cégek számának visszaesése - derül ki a Bisnode Magyarország Kft. elemzéséből. Bár még mindig kevesebb működő cég van Magyarországon, mint egy évvel korábban, a változás mértéke kevesebb, mint fele a 2014 és 2015 első negyedéve között tapasztalhatónak, továbbá a 2016-os első negyedév végén több cég működött, mint 2015 végén.
Korábban a témában:

2013 közepe óta először tapasztalhattunk emelkedést a működő cégek számában. Ez alatt a csaknem három éves időszak alatt több mint 36 ezerrel csökkent a magyarországi cégszám, majd a 2015. év végi 524 237-es mélypontot követően 2016 első negyedévének végére ez a szám már 525 ezer fölé emelkedett. Az enyhe javulás ellenére még mindig elmaradunk a korábbi évek (2014. és 2015.) azonos időszakainak cégszámaitól, bár a tény, hogy 2015 és 2016 első negyedéve között már csak 1,52%-kal mérséklődött a vállalkozások száma szemben az egy évvel korábbi 3,37%-kal, további javulást jelez előre.

Pozitív várakozásokra adhat okot az új cégek számának minimális emelkedése is, illetve a cégmegszűnések számának visszaszorulása a 2015. első negyedéves adatokhoz képest. Mindemellett nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy még a folyamat elején tartunk, így mind az új, mind pedig a meglévő partnerek körültekintő megválasztásának kulcsszerepe van a hitelezési veszteségek csökkentésében – világított rá a kockázatkezeléssel foglalkozó cég Country Managere, Keleti József.

Mintegy harminc százalékos növekedés az ingatlanszektorban

A legtöbb új társaság az építőipari, a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet végző és a kiskereskedelmi cégek közül került ki. 500-nál több új vállalkozás alakult még az ingatlan szektorban, a nagykereskedelemben, az adminisztratív és szolgáltató tevékenységet végző területeken. Fontos viszont kiemelnünk, hogy a kis- illetve nagykereskedelemben ezek a számok komoly visszaesést jelentenek az egy évvel korábbi cégalapítási számokhoz képest. A kiskereskedelemben 19,88 százalékkal kevesebb, míg a nagykereskedelemben 27,69 százalékkal kevesebb vállalkozás alakult, mint 2015. első negyedévében.

A CSOK élénkítő hatásának is köszönhető, hogy az új vállalkozások száma ingatlan szektorban 28,12 százalékkal, az építőiparban pedig 15,62 százalékkal bővültek előző év azonos időszakához viszonyítva. A kisebb cégszámokkal rendelkező ágazatok közül dinamikusan növekedett a piacra lépők száma a számítástechnikai, elektronikai és optikai terméket gyártó, a gépipari és a gumitermékek gyártó cégek körében (175%, 87,5% illetve 78,57 százalékkal), míg nagyobb csökkenés a papíripart jellemezte, ahol 22,22 százalékkal kevesebb új cég alakult, mint egy évvel korábban.

Csökkenő vállalkozási kedv a Közép-Dunántúlon

Kivétel nélkül minden megyében csökkentek a cégszámok. Regionális szinten 1% alatti csökkenés a dél-alföldi (Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye) és a nyugat-dunántúli (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye) régiót jellemezte (0,67% és 0,99%). Kiugróan magas, 3,05 százalékos a vállalkozások számának csökkenése a Közép-Dunántúlon (Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye).

Az elemzés készítői arra számítanak, hogy az év elkövetkező hónapjaiban a működő vállalkozások száma várhatóan beáll majd egy stabil szintre – ennek előjelei már a múlt év utolsó negyedévében, illetve az idei első negyedévben megfigyelhetők voltak – ám kétségtelen, hogy ebben a folyamatban inkább a cég törlések számának visszaesése játszik majd nagyobb szerepet, mint az cégalapítási kedv növekedése.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.