Gazdaság

Egyre kevesebben vállalkoznak

Vallalkozo(960x640).jpg (Array)
Vallalkozo(960x640).jpg (Array)

Egyre kevesebben vállalkoznak Magyarországon. Érdekes, hogy a legtöbb új vállalkozás a gépjármű-kereskedelem és szálláshely-szolgáltatás, valamint az élelmiszergyártás terén jön létre. 

Drasztikusan csökken az újonnan alapított társas vállalkozások száma, áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében. Több mint 20 %-kal kevesebb cég alakult az idei év első 6 hónapjában, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Területileg az összes megyében csökkent a cégek száma, a legjobban a főváros és Pest megye vállalkozásai tartják magukat, ugyanis a legkisebb mértékben itt csökkent a működő társas vállalkozások száma.

A cégek számához viszonyítva arányaiban a legtöbb új vállalkozás a gépjármű-kereskedelem és szálláshely-szolgáltatás, valamint az élelmiszergyártás terén jön létre. 

Hosszabb távon is biztosan csökkenő cégszám jellemzi majd a magyar gazdaságot. Mivel jól látszik, hogy azokban a szektorokban, ahol sok cég szűnik meg, arányaiban sok is alakul, így feltételezhető, hogy sokan egy vállalkozás lezárása után újabbat alapítanak.

Szakértők azt tanácsolják, hogy minden szerződéskötés előtt vizsgáljuk meg, hogy leendő üzleti partnerünk korábbi cége(i) miért szűnt(ek) meg. Amennyiben a megszűnés oka valamilyen negatív esemény, csőd vagy felszámolás, mindenképpen érdemes fokozott óvatossággal eljárni. Nemcsak a tulajdonos korábbi vállalkozásait ajánlatos megnézni, hanem azt is, hogy a vezetők hol töltöttek be korábban jelentős pozíciókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik