Gazdaság

Délibábos illúzió Magyarország jó külföldi megítélése

Terjedelmes interjút közölt a Portfolió Steen Jakobsennel, a Saxo Bank vezető stratégájával. Az interjúban elég sok minden elhangzott az európai és nemzetközi pénzpiacokról, majd rákanyarodtak a magyar kormány gazdaságpolitikájának értékelésére.

Jakobsen egy ponton azt mondta, hogy:

Nem értek egyet azzal, hogy javult volna Magyarország külföldi megítélése, sőt szerintem a menekültválság tavaly megerősítette sok ember fenntartásait az országgal szemben.

Az elemző szerint ahogy az egész világ esetében, úgy Magyarország esetében is erősebb most a globális egymásrautaltság, mint a belföldi tényezők. Ő személy szerint elsősorban a magyar politikai környezet miatt aggódik, de ugyanezt el lehet mondani Európáról és az Egyesült Államokról is, emellett aggasztja a magyar reformok hiánya, mivel szerinte nagyon nagy szüksége lenne Magyarországnak a komoly átalakításokra.

Az elemző szerint a jelenlegi kormányzati gazdaságpolitika rövidtávon gondolkodik, ez a fő probléma.

Jakobsen hozzátette: azt el kell ismerni, hogy a pénzügyi oldalról javult Magyarország teljesítménye, és ez a véleményekben is tükröződik. Ez azonban elsősorban a globális lazítás velejárója. A néhány éve még magas magyar kötvényhozamokra sok hozamvadász befektető ráharapott, de ez nem egyenlő Magyarország megítélésének javulásával. Ehhez egyrészt komoly reformok kellenének, másrészt pedig komolyabban el kellene köteleződnie az országnak Európa mellett, mondta.

Az uniós támogatások felhasználásról azt mondta a szakértő, hogy az legtöbbször rövidtávú és elsősorban politikai célokat szolgál. Holott a tartós növekedést az oktatás vagy az infrastruktúra fejlesztése alapozná meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik