Gazdaság

Otthon Melege Program 2016 – 2,5 millióra pályázhat szinte bárki

Fagyas Róbert
Fagyas Róbert

2016. 04. 08. 17:05

Az Otthon Melege Programmal igyekszik pótolni a hiányosságokat a kormány. A júliusban induló támogatás maximálisan igényelhető, vissza nem térítendő összege pályázónként 2,5 millió forint.
Korábban a témában:

Legalábbis abban az esetben, ha megfelel valamennyi kritériumnak, melyek az igényléshez szükségesek. A július 1-től induló támogatás keretösszege 5 milliárd forint.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Otthon Melege Program jelenlegi szakaszában homlokzati nyílászárók cseréjét, hőszigetelését, illetve gépészeti jellegű felújításokat támogat.

Ez utóbbiak kapcsán akkor pályázhatunk eséllyel, ha célunk a gépesítéssel az energiamegtakarítás, illetve a megújuló energiafelhasználásra való váltás.

Az április 7-től elérhető alapprogram pályázati felhívása a Fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért Felelős Államtitkárság szekciójában érhető el a Kormány.hu-n.

Lázár János korábban bejelentett egy visszatérítendő uniós támogatást, mely hasonló céllal, azonban 100 milliárd forintos keretösszeggel indult volna, az Otthon Melege Program júliusban induló támogatása azonban nem összekeverendő az eddigiekben még kiírásra nem került tervezettel.

Lázár egyébként azt is elmondta, hogy amennyiben sikerül megnyerni az uniós támogatást, illetve sikeresek lesznek a tárgyalások a Magyar Fejlesztési Bankkal, abban az esetben a keretösszeg 300 milliárd forintra ugrik. Ez egyelőre a jövő zenéje.

Ki veheti igénybe a támogatást?

A minap kiírt pályázat alapvetően a családi házban élő lakosság támogatására született. A korábbi évek panelprogramjainak keretein belül rengeteg panellakás hőszigetelési és nyílászárókkal kapcsolatos problémáját sikerült megoldani, a családi házakban élők hasonló gondjai azonban továbbra is fennállnak. A kormány a tavaly útjára indított programmal ezen a helyzeten igyekszik változtatni.

Hozzá kell tenni azonban, hogy a 2, 5millió forintban maximalizált összeg felhasználásához önerőre is szükség van, tehát az elnyert, vissza nem térítendő támogatás legfeljebb 55%-a lehet az elszámolható összköltségeknek.

Ide kattintva az Otthon Melege Program pályázati útmutatója részletesen is elolvasható.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.