Gazdaság

Egy rakás állami cég vezetője többet keres, mint a miniszterelnök

Állami tulajdonú vadászati társaságok, valamint stratégiai cégek vezérigazgatói is többször annyit keresnek, mint Orbán Viktor miniszterelnök, egyes cégeknél a legkisebb és legnagyobb fizetés között negyvenötszörös különbség van, írta kedden a Népszabadság.

A lap az állami tulajdonú vállalatoktól kikért fizetési adatokra hivatkozva azt írta, hét erdőgazdaság vezetője is kétszer annyit – 3 millió forintot – keres havonta, mint a kormányfő. Emellett a legjobban honorált erdőgazdasági vezetők a másfélszeresét keresik annak, mint amit a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, a Szerencsejáték vagy az MVM Paksi Atomerőmű első embere.

A stratégiai jelentőségű, illetve óriásvállalatok irányítói kapnak még ennél is nagyobb fizetést: Nagy Csaba, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), Szarka Zsolt, a Magyar Posta, Csiba Péter, a Magyar Villamos Művek, illetve Dávid Ilona, a MÁV vezetője is 5 millió forintot keres havonta.

A Népszabadság összehasonlította az állami cégeknél a legkisebb és legnagyobb fizetéseket is. Ebből az derült ki, hogy az MFB-nél 20-szoros, a postánál és a MÁV-nál 45-szörös különbség van, de a Diákhitel Központnál is majdnem 19-szeres a különbség a legkisebb és a legnagyobb fizetés között.

A fizetések 2 millió forint fölé emelését az a kormánydöntés tette lehetővé, amelyet tavaly ősszel hoztak meg az Állami Számvevőszék javaslatára. A lap ismertetése szerint ebben az áll, hogy a pénzügyi szektorban havi bruttó öt-, az energiaszolgáltatóknál és a kiemelt stratégiai jelentőségű cégeknél négy-, a többi állami vállalatnál hárommillió forint az alapbér plafonja. Ez korábban kétmillió forint volt, a Népszabadság összesítése szerint most huszonöt vezérigazgató havi bére haladja ezt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik