Gazdaság

MNB: Sokkal több készpénz van forgalomban

24.hu
24.hu

2016. 03. 08. 06:35

Látványosan növekszik a forgalomban lévő készpénz mennyisége, 2015 decemberében 4356,9 milliárd forint volt, egy évvel korábban 3784,9 milliárd forint. Az utóbbi három évben a gyarapodás mértéke csaknem elérte a 60 százalékot, míg a 2009-2012-es időszakban ez az arány 20 százalék volt – írja a Népszabadság keddi számában a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataira hivatkozva.

A jegybank a forgalomban lévő készpénzállomány növekedését több tényezővel magyarázta, így például az infláció mérséklődése, alacsony szinten tartása csökkentette a készpénztartás költségét. A tartósan mérsékelt hozamkörnyezet alacsonyan tartott a banki betétek kamatait is, így nem érte meg az ügyfeleknek a pénzt ott tartani, valamint a lakossági fogyasztás és kiskereskedelmi forgalom is a készpénzállomány bővüléséhez járulhatott hozzá.

Martin József Péter, a Transparency International Magyarországi ügyvezető igazgatója szerint ugyanakkor a növekedés mértéke önmagában arra utalhat, hogy nő a feketegazdaság és a korrupció aránya.

Kommentek

pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság (Array)Csak annyit mondunk: 2,9 százalék
Az Európai Beruházási Bank 140 millió eurós hitelt nyújt Magyarországnak155 milliárd forintnyi hitelt vesz fel a kormány