Gazdaság

Magyarország bóvli maradt

moodys-weblap (moody's, )
moodys-weblap (moody's, )
Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's, továbbra is elmaradunk a befektetésre javasolt kategóriától.

A listán Magyarország szuverén adósosztályzata így továbbra is “Ba1”, felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással. A magyar besorolás egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású kategória alsó szélétől.

Később visszatérnek ránk

A Moody’s péntekre tűzte ki a magyar szuverén osztályzat idei első potenciális felülvizsgálati időpontját, azonban péntek éjjel – közép-európai idő szerint szombaton kora hajnalban – Londonban közölte, hogy most nem frissítette a magyar államadós-besorolást. A cég idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország legközelebb július 8-án, utána november 4-én szerepel.

Londoni pénzügyi elemzők egyébként nem is adtak jelentős esélyt arra, hogy a Moody’s már ezen a héten visszaemeli a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást.

A Standard & Poor’s 2016-ra szóló menetrendjében Magyarország először két hét múlva, március 18-án, majd szeptember 16-án kerül sorra, a Fitch Ratings május 20-án, utána november 18-án végezheti el a magyar államadós-osztályzatok értékelését.

Talán nyáron

A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a magyar besorolási kilátásokról összeállított minapi előrejelzésükben közölték, hogy az idei első, pénteki felülvizsgálati időpontot “egy kicsit még korainak” tartanák a felminősítéshez, mivel a Moody’s csak tavaly novemberben javította pozitívra a magyar besorolás kilátását.

A ház várakozása szerint Magyarországot az idén legalább két hitelminősítő visszaemeli a befektetési sávba, tekintettel a javuló államadósság-mérőszámokra, és a korábbinál kiszámíthatóbb gazdaságpolitikai környezetre.

A Morgan Stanley elemzői szerint a Moody’s jó eséllyel a júliusra kitűzött következő felülvizsgálaton sorolhatja át Magyarországot a befektetési ajánlású kategóriába – számol be az MTI.

Ha legalább a Moody’s és a Fitch, vagyis a magyar osztályzatokra pozitív kilátást érvényben tartó két hitelminősítő felminősíti Magyarországot, azzal a magyar szuverén befektetési termékek potenciális vásárlói köre is bővülhet, számos intézményi befektető szabályzata ugyanis kizárólag befektetési ajánlású papírok tartását engedélyezi – írja a hvg.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik