kozszolga(960x640).jpg (közszolga)
Gazdaság

A közszolgák ragaszkodnak hozzá, hogy mindenki megkapja a 30 százalékos béremelést

24.hu
24.hu

2016. 03. 04. 11:40

Korábban a témában:

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) honlapján számolt be arról, hol tartanak a kormánnyal a bértárgyalások. Március 2-án a Parlament 11. termében dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár elnökletével ülésezett a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum (KÉF), amely most ismételten arra tett kísérletet, hogy behozza a valamikor egységesnek ígért közszolgálati életpályamodell kidolgozásában kialakult késedelmet. Az ülésre a szakszervezetek kezdeményezése nyomán került sor.

Lázár megint távol maradt

Az eredeti tervektől eltérően a munkában nem vett részt Lázár János miniszter úr, az általa jegyzett napirendeket Kovács Zoltán államtitkár ismertette. Megismétlődött a KÉF január 14-i ülésén már előfordult eset; Lázár János a Kormány ülése miatt akadályozva maradt távol. Ráadásul a törvényjavaslat szövegét a tárca az ülés előtt alig negyven órával küldte meg véleményezésre a szakszervezeteknek.

Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkára Lázár Jánost helyettesítve a január 14-i KÉF ülésen beszámolt arról, hogy a koncepciót a Kormány megtárgyalta és az előterjesztésben olvasható végrehajtási ütemezést elfogadta. Most arról tájékoztatott, hogy a törvényjavaslat csak előkészítő anyag, a Kormány nem tárgyalta, az nem tükrözi a kormány álláspontját.

A jelenleg tehát  Állami Tisztviselő Karnak nevezett foglalkoztatási csoportot lefedő törvényjavaslat részletes tárgyalására nem kerülhetett sor; a szakszervezetek felkészülési időt, írásos véleményezési lehetőséget, valamint szakértői konzultációt igényeltek.

Erős kompromisszumok

Mint írják, az előterjesztés csupán a járási hivatalokban dolgozó, eddig kormánytisztviselőknek nevezett, összesen 16 ezer főnyi állami tisztviselőre vonatkozna és számukra – tízszázalékos létszámleépítés mellett – harmincszázalékos átlagos béremelést helyez kilátásba. Ennek fedezeti igénye 11 milliárd forint. Az elhangzottakból valószínűvé vált, hogy a kormányhivatalok megyei szinten 2017.01.01-től, míg a központi szint munkavállalóinak jogállásváltozása- és keresetnövelése csak 2018-ban alakul ki.

A törvényjavaslat szövegéből egyértelműen bebizonyosodott, hogy az állam többszöri ígérete, és meghozott, majd megsemmisített jogszabályok ellenére közel 80 ezer kormánytisztviselőnek és köztisztviselőnek 2016-ban nem ad béremelést, és nem rendezi jogállásukat.

Fehér József a Munkavállalói Oldal (MVO) ügyvivője és Agg Géza a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének Elnöke tiltakozásul felidézték az egységes közszolgálati életpálya megalkotása érdekében végzett eddigi közös munkát.

Eredetileg dr. Bakondi György miniszteri biztossal kezdték meg a tárgyalásokat 2014- július 10-én. Szakértői egyeztetések, kormányhatározat követte egymást; a KÉF és az OKÉT ülésein folytak az egyeztetések, majd 2015 márciusában Lázár János és később Varga Mihály miniszter is elkötelezte magát a közszolgálati életpályamodell kialakítása, törvénybe foglalása és legkésőbb 2016. június 1-jei bevezetése mellett. Varga Mihály személyesen jelentette be, hogy a rendezés költségfedezeteként a 2016-os költségvetésben 38 milliárd forint rendelkezésre áll.

Mindenkinek adják meg, amit ígértek!

Boros Péterné az MKKSZ főtitkára ismételten határozottan igényelte, hogy a közigazgatási béremelés 2016. július 1-jétől az önkormányzati hivatalokban dolgozó köztisztviselőkre is vonatkozzon. Az MKKSZ álláspontja szerint a magyar közigazgatás egységes, amelynek igen fontos részét adják az önkormányzati munkavállalók, akiknek közel 60 %-a 8 év óta egyetlen fillér béremelést sem kapott. Felhívta a kormány figyelmét arra, hogy a béremelésük elmaradásáról szóló híresztelések miatt igen komoly feszültség van ebben a körben, és az elégedetlenségüknek joggal sokan hangot is adnak.

A Kormány március 2-án előterjesztett javaslata alapján megállapítható, hogy 2008 óta csakis megszorításokkal, létszámcsökkentéssel, a bérrendezés elmaradásával sújtotta a közszolgálati tisztviselőket, s eredeti elkötelezettségeit visszavonva most csupán minden 7. munkavállalónak ígérnek július 1-jétől béremelést. Minden elemében rendezetlen maradna a 60 ezer kormánytisztviselő és mintegy 37 ezer önkormányzati köztisztviselő helyzete.

Mindezen kormányzati tervek ismeretében megtévesztő az, hogy a március 2-i KÉF ülésről a közmédia azt a hírt tette közzé, hogy a „Kormány 2016. július 1-től 30%-os béremelést biztosít a közigazgatásban dolgozók részére”.

A Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum Munkavállalói oldalát alkotó szakszervezetek nevében követelik a közszolgálati tisztviselők teljes körére – a  betervezett 38 milliárd forintból – a 30 százalékos béremelést 2016. július 1-től!

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

On 20.07.2017 more than 10000 people protested in front of the presidential palace in Warsaw against the ongoing process of changing the judicial system of the country. - NO WIRE SERVICE - Photo: Jan A. Nicolas/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.