Belföld

6000 közalkalmazottat tehetnek utcára Lázárék

Elbocsatas(210x140).jpg (Array)
Elbocsatas(210x140).jpg (Array)
Az Index megszerezte a minisztériumi háttérintézményeket durván átszabó, egy részüket megszüntető előterjesztést. Eszerint 20 százalékos leépítés jöhet az érintett szervezetekben, jövőre pedig még 10 százalék a most nem érintett hivataloknál.

Az Index megszerezte a minisztériumi háttérintézményeket durván átszabó, egy részüket megszüntető előterjesztést. Eszerint 20 százalékos leépítés jöhet az érintett szervezetekben, jövőre pedig még 10 százalék a most nem érintett hivataloknál.

Mint írják, Orbán Viktor személyesen fogja mérlegelni a bürokráciacsökkentési halállistára felkerült 73 intézmény sorsát, abban azonban a legtöbben biztosak, hogy nem mindegyik intézmény szűnik meg. A Lázár-féle, konkrét intézményneveket felsoroló listán a miniszterek és a háttérintézmények vezetői is meglepődtek. A portál információi szerint Lázár már eleve számított alkudozásra, ezért a legnagyobb, legdrasztikusabb tervezettel állt elő, hogy később engedhessen.

A lobbizás be is indult, ám a vágóhídon toporgó intézményeknek nincs sok idejük: február 10-én lesz a következő kormányzati megbeszélés, ahol a miniszterelnök útmutatása szerint eldőlhetnek a dolgok, de legkésőbb február végéig minden listázott intézményről végleges döntésnek kell születnie. Az ítélet nem csak igen vagy nem lehet, szóba jöhet az intézmények átszabása, az intézmények létszámcsökkentéses továbbműködtetése vagy minisztériumba való beolvasztása is.

Újabb leépítési hullám jön!

A portál birtokába került tervezetből kiderül, hogy

  • a program szükségességét az Alaptörvényből vezették le: mindenkinek joga van az ésszerű határidőn belüli ügyintézéshez, ami nem teljesül, emellett az érintett intézmények működése átláthatatlan és pazarló
  • az elképzelésben nagy szerepet kap a fűnyíróelv: vegyünk különbözően működő intézményeket, ezek kerüljenek megszüntetésre, ennek kapcsán induljon vizsgálat, hogy egyáltalán szükség van-e feladataikra. A portál megjegyzi: a tervezet már a vizsgálódás eredményét is tartalmazza. Az ítélet: az új feladatgazdák – tehát a minisztériumok és a kormányhivatalok – a beolvasztás előtti létszám csupán 80 százalékát vegyék majd át.

A tervezet rögzít egy újabb, 10 százalékos leépítést. A tervezetben szó esik arról is, hogy az átalakítással nem érintett központi hivataloknál és minisztériumi háttérintézményeknél az idei dolgozóknak csak a 90 százaléka maradhatna státuszban jövőre.

A portál értesülései szerint Lázárék nem lennének kicsinyesek az önkéntes távozókkal szemben: a végkielégítés összegének akár 3-4-szeresét elérő egyszeri lelépti pénzzel díjaznák őket, de csak akkor, ha a közszolgák aláírják, hogy egy meghatározott ideig távol maradnak az állami/önkormányzati szférától, helyette a versenyszektorban helyezkednek el. Utóbbit a Karrier Híd Programmal egészítenék ki, ami adó- és járulékkedvezménnyel támogatná az exközszolgák alkalmazását, átképzési programokat finanszírozna, illetve állami kezességvállalással és hitellel segítené a kilépők vállalkozóvá válását.

A tervezet adataiból arra jutott a portál, hogy július elejére 6000 fővel csökkenhet az állami bürokrácia. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik