Gazdaság

Jókora nyereséget zsebelt be a nonprofit gázszolgáltató

Tavaly az első fél évben 1,2 milliárdos nyereséget ért el az állami Főgáz.

A „nonprofitnak” mondott állami közmű központi vállalkozása az év egészére nézve is milliárdos nyereséget ért el, mindemellett további ötmilliárd forint jutott felújításokra is – tudta meg a Népszabadság.

Első látásra fura, hogy a nonprofitnak mondott állami közmű profitot ér el, miközben az elvben abszolút nyereségérdekelt külföldi hátterű szolgáltatók egy része – ­például a Tigáz – a rezsicsökkentett árak közepette szinte égeti a pénzt. Nem könnyítik meg az értelmezhetőséget az erről szóló kormánynyilatkozatok sem, amelyek szerint a „nonprofit állami közműben” nem a nyereség a lényeg, hanem az emberek érdeke és az, hogy ez is segít fenntartani a rezsicsökkentést – írja a lap.

Ez mindeddig annyiban nyilvánult meg, hogy a Főgáz profitját tavaly már nem vette fel újdonsült állami gazdája. Az ügyről a legvilágosabban épp a múlt heti Kormányinfón nyilatkozott a Miniszterelnökséget vezető Lázár János, mondván: a nonprofit értelmezésükben az, hogy a nyereséget nem veszik ki a cégből. Kormányzati források azt mondták: a haszon visszaforgatásával inkább a Főgáz fogyasztóit segítik, semmint hogy az összeg beolvadjon az állami költségvetésbe.

(Kiemelt képünk forrása: MTI/Illyés Tibor)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik