Family embracing at construction site
Gazdaság

50-100 ezer lehet a csokot igénylők száma 2019-ig

24.hu
24.hu

2016. 02. 17. 10:59

Korábban a témában:

Az Otthon Centrum 135 ezerre becsüli a teljes 2015-ös lakáspiaci adásvételek számát, idén azonban már 150 – 155 ezerre számítanak a Családi Otthonteremtési Kedvezmény miatt.

  • A CSOK nemcsak az új lakások forgalmára, de a nemrég bejelentett módosításokkal a használt piacra is komoly hatással lesz.
  • A kereslet élénkülésével idén még nem tudnak lépést tartani az ingatlanfejlesztők, így rövid távon – nagy régiós eltérésekkel –  5-25% közötti árnövekedésre lehet számítani az új lakások piacán.
  • 2016-2019 közötti 4 évben országosan összesen 50 és 100 ezer közötti CSOK-igénylő családra számít az OC.
  • Az igénylésre jogosultak 10-20 százaléka adhat be támogatási kérelmet.

A többgyermekes családokat megvizsgálva kirajzolódik, hogy Budapest mellett Pest megyében képviselnek jelentős hányadot a két- és háromgyermekes családok és élettársi kapcsolatban élők. Magas számban laknak többgyermekes családok az észak-keleti országrész megyéiben, illetve Hajdú-Bihar megyében is. Önmagában ez még nem jelenti azt, hogy itt lesz a legnagyobb hatása a CSOK-nak, mivel ezt végső soron az fogja eldönteni, hogy hány család dönt úgy, hogy él a lehetőséggel és új lakást vásárol vagy építkezésbe fog.

A fővárosban inkább az olcsóbb árfekvésű peremkerületekben és az agglomerációban, illetve a vidéki településeken, különösen a nagyobb foglakoztatási központok térségében lehetséges élénkülés.

 

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

WILLISTON, ND - JULY 26:  A gas flare is seen at an oil well site on July 26, 2013 outside Williston, North Dakota. Gas flares are created when excess flammable gases are released by pressure release valves during the drilling for oil and natural gas. North Dakota has been experiencing an oil boom recently, bringing tens of thousands of jobs to the region, lowering state unemployment and bringing a surplus to the state budget.  (Photo by Andrew Burton/Getty Images)Oroszország és Szaúd-Arábia bezárja a kőolajtermelését
Önkormányzati választás - Plakátok BudapestenElfogadták Budapest költségvetését