Budapest, 2015. március 22.
Az Uber közösségitaxi-szolgáltatás egyik sofõrjének (j) és utasának mobiltelefonja indulás elõtt Budapesten 2015. március 21-én. Az Uber ellen mintegy ötven taxis demonstrált március 19-én Budapesten.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Gazdaság

Március végétől elvehetik a rendszámot a szabálysértő uberesektől

24.hu
24.hu

2016. 02. 16. 21:22

Az államtitkár elmondta: már 30-40 Uber-sofőr levizsgázott, hogy megfeleljen a feltételeknek.

Március végén-április elején lép hatályba az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy levegyék a rendszámot azokról az uberes autókról, melyek nem tartják be a taxisokkal szemben támasztott személyi és tárgyi feltételeket – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az M1-en.

Fónagy János közölte: a kormányrendelet szerint 800 ezer forint a kiszabható bírság felső határa, ebből 600 ezret tesznek ki az autókkal szemben támasztott tárgyi feltételek, 200 ezret a személyi feltételek megszegésére vonatkozó büntetések.

Az államtitkár kitért arra is, hogy február közepén életbe lépett az a kormányrendelet is, amely a jogosulatlan diszpécserszolgálatra terjed ki. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon a személyszállítás engedélyhez kötött, a tevékenységnek szigorú személyi és tárgyi feltételei vannak. A személyszállítást vállaló sofőrnek be kell töltenie a 21. életévét, megkülönböztetett vizsgákat kell teljesítenie és megkülönböztetett jogosítványokkal is rendelkeznie kell. A személyszállításra használt jármű nem lehet 10 évesnél idősebb, valamint a sofőrnek élet- és vagyonbiztosítást is kell kötnie.

Fónagy megjegyezte: egy Budapesten dolgozó taxisnak 450-500 ezer forint többletköltséget jelent, hogy megfeleljen a szabályoknak. Hozzátette, hogy a legutóbbi információk szerint már 30-40 uberes sofőr vizsgázott le annak érdekében, hogy a taxisokkal szemben támasztott személyi feltételeknek eleget tegyen. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BELGRADE, SERBIA - MAY 27: Leonardo (C) of Partizan celebrate with the fans after the final match of Serbian Cup between Fc Partizan and Fc Crvena Zvezda on May 27, 2017 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.