Gazdaság

3 százalék alatt nőtt tavaly a magyar gazdaság

GDP(960x640).jpg (Array)
GDP(960x640).jpg (Array)

Magyarország bruttó hazai terméke 2015 IV. negyedévében 3,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – derült ki a KSH első becsléséből. A növekedéshez a mezőgazdaság és építőipar kivételével mindegyik nemzetgazdasági ág hozzájárult. Az adat az elemzőket alaposan meglepte – 2,4 százaléknál többre nemigen számítottak. A statisztika publikálása után erősödött a forint. Varga Mihály így kommentálta az adatokat: kiegyensúlyozott és stabil a gazdaság növekedése.

2015 IV. negyedévében – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint – az előző negyedévhez viszonyítva 1,0 százalékkal növekedett a bruttó hazai termék volumene. Tavaly decemberben az ipari termelés volumene 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 2015-ben pedig a termelés 7,5 százalékkal volt magasabb, mint 2014-ben.

2015-ben (egész évben) a GDP volumene 2,9 százalékkal emelkedett 2014-hez képest. Tavaly még 3,6 százalékos volt a növekedés éves szinten. Elemzők korábban azt valószínűsítették, hogy nem lesz meg a 3 százalékos növekedés 2015-re. A végleges és részletes adatok a március eleji második becsléssel várhatóak.

Elemzők: minden várakozást felülmúlt a GDP növekedése

Minden elemzői várakozást felülmúlt a bruttó hazai termék (GDP) növekedése vélik az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők, akik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adataira reagáltak.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője kiemelte: messze meghaladta az elemzői várakozásokat a magyar GDP tavalyi utolsó negyedéves 3,2 százalékos növekedése, amivel az éves bővülés 2,9 százalékos lett 2015-ben, ami 2007-óta a második legmagasabb érték a 2014-es 3,7 százalék után.

A CIB Bank elemzői szintén a vártnál jobb negyedik negyedéves eredményt emelték ki, ami jelentősen meghaladta a 2,5-2,6 százalékos piaci konszenzust. Az eltéréshez több gazdasági ágazat vártnál jobb teljesítménye is hozzájárulhatott – írták.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint is a vártnál jelentősen jobb GDP-adat érkezett. Hozzátette: idén további lassulásra számítanak, várakozásuk szerint 2,2 százalékkal nőhet a magyar GDP, aminek a gerincét a háztartások fogyasztása adhatja.

Századvég Gazdaságkutató: a vártnál is jobban nőtt a magyar gazdaság

A magyar gazdaság teljesítménye a vártnál is nagyobb mértékben gyorsult a negyedik negyedévben, ezzel megközelítette éves szinten a 3 százalékos növekedést – olvasható a Századvég Gazdaságkutató Zrt. friss elemzésében.

A Századvég kutatói szerint a bővülést vélhetően termelési oldalról leginkább ipar és a szolgáltatások húzhatták, felhasználási oldalról pedig a nettó export és a fogyasztás, de nem lenne meglepő egy kedvezőbb beruházási teljesítmény sem. Emlékeztetnek: a decemberben közzétett előrejelzésükben a gazdasági teljesítmény jelentős javulására számítottak a negyedik negyedévben, ám a növekedés mértéke még a vártnál is nagyobb.

Bár a növekedés szerkezetének részletes adatai még nem állnak rendelkezésre, a Századvég szerint termelési oldalról elsősorban a szolgáltató szektor és az ipar élénkülése húzhatta a gazdaságot, de nem kizárt a mezőgazdaság magára találása sem. Az építőipar stagnálása feltételezhető, mivel míg október-novemberben jelentősen zsugorodott az ágazat termelése éves összevetésben, addig decemberre növekedést mért a KSH.

A felhasználási oldalon az elemzők szerint a fogyasztás lehetett a legfőbb motor, amelyet a nettó export közel azonos mértékben segíthetett. A beruházások az uniós források lehívásának hajrája miatt kedvezően zárhatták az évet. Ezt támaszthatja alá az építőipar jelentős decemberi növekedése, amely a beruházásokban is megjelenhet – írták.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik