Gazdaság

Varga Mihály: kiegyensúlyozott, stabil a gazdaság növekedése

Varga-Mihaly(210x140).jpg (Array)
Varga-Mihaly(210x140).jpg (Array)

Kiegyensúlyozott, stabil növekedést mutat a tavalyi utolsó negyedévi és az éves GDP-adat, az idei első negyedévben 3 százalék körül lehet a gazdasági bővülés – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken az M1 aktuális csatornán pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva Brüsszelből.

Kifejtette, hogy a tavalyi kedvező számok mögött alapvetően az ipar jó teljesítménye áll, amely az utolsó negyedévben látványosan, mintegy 10 százalékkal emelkedett.

Még kitart a lendület

Varga Mihály szerint a tavalyi utolsó negyedéves 3,2 százalékos növekedés után 2016 első negyedévében is megmarad a gazdasági lendület, és az első negyedéves növekedés 3 százalék körül lehet.

A kormány stratégiája és a magyar reformok hatásosnak bizonyultak, hiszen a gazdaság szerkezete módosult, kiegyensúlyozottabb, egészségesebb lett a növekedés, az ipar dominánsabb – tette hozzá.

Mint hangsúlyozta, a magyar gazdaság újra rácáfolt a kishitűekre,a piaci konszenzus is 2,6-2,7 százalék között várta az év egészére vonatkozó gazdasági növekedést, ezzel szemben magasabb, 2,9 százalék lett a bővülés, az év utolsó negyedévében pedig 3,2 százalékkal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye.

Az építőipart is megdícsérte

A szaktárca vezetője úgy értékelte, hogy az építőipar 8,1 százalékos (decemberi) növekedése mögött alapvetően az áll, hogy a kormányzat elindította a kis- és középvállalkozásokat támogató hitelprogramját, másrészt az állam maga is segítette a nagyberuházásokat, ezeknek is köszönhető, hogy a beruházási ráta 2015-ben az elmúlt időszak legmagasabb értékét produkálta, a bruttó hazai termék 21 százaléka fölé emelkedett.

Az építőipar növekedéséhez a magánerős beruházásokra is szükség van – mondta Varga Mihály, és felidézte, hogy a kormány ennek érdekében elindította a családi otthonteremtési kedvezményt, a program a használt lakások felújítása mellett az új lakások építését hangsúlyozottan támogatja. Ez a program a demográfiai szempontok mellett fontos lesz a gazdasági növekedés tekintetében is, az első felmérések szerint nagy az érdeklődés a támogatott lehetőségek iránt, és várhatóan a lakásépítések száma határozottan növekedni fog – hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter. (Megjegyezzük, az építőipar egyébként 2015-ben éves szinten jóval szerényebben nőtt, mint egy éve.)

Csak optimistán

Varga Mihály szerint a magyar gazdaságban további lendület várható, az ipari növekedés mellé fel tud zárkózni az építőiparon túl a turizmus, amely 5,4 százalékkal bővült az elmúlt évben, és nőttek a mezőgazdasági beruházások is.

A Brüsszelben zajló gazdasági és pénzügyminiszterek tanácskozásával kapcsolatban Varga Mihály elmondta, eddig a megbeszélésen az euróövezet és a EU gazdasági kilátásairól volt szó. Ezek a magyar gazdaságra is jelentős hatással vannak, amelynek növekedése jelentősen felette van az EU átlagának. Úgy tűnik, Magyarország és a Közép-Európa térség továbbra is az EU belső húzó gazdasági ereje lesz a következő hónapokban – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik