Gazdaság

Hatmillió dollárért lehet a jegybanké a Golgota

A tulajdonos dönti el, hogy eladja-e a festményt az MNB-nek 6 millió dollárért (1,6 milliárd forintért). Ha nem, nincs üzlet.

Munkácsy Mihály Golgota című festményéről mondta ezt Gerhardt Ferenc, a jegybank alelnöke. A Magyar Nemzeti Banknak nincs beleszólása a kép védettségébe – tette hozzá a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A Golgota tavaly november 20-án hivatalosan is felkerült a védett művészeti alkotások közé, a kép védetté nyilvánítása miatt indult hatósági eljárásban február 21-ig kell döntést hozni.

Gerhardt Ferenc a rádióműsorban kifejtette: műtárgybecslői véleményekkel alátámasztva és egyéb művészettörténeti véleményekkel megtámogatva tették a 6 millió dolláros ajánlatot a Golgota tulajdonosának, Pákh Imrének. Nagyjából ugyanezért az árért vásárolták meg korábban Kanadából a Munkácsy-trilógia másik darabját, a Krisztus Pilátus előtt című képet.

Van egy világpiaci árreferenciánk, amit hajlandóak vagyunk odaadni. Amennyiben a tulajdonos mást gondol a Golgota eladhatóságáról, ha van vevője, akkor az ügylet lebonyolódik. Ha nem, akkor sajnos nem. Az, hogy a kép védett és nem lehet kivinni az országból, az a magyar művészeti hatóság, a Forster Központ kompetenciája, az MNB-nek ebbe nincs beleszólása

– hangsúlyozta az alelnök.

Pákh Imre, a mű amerikai-magyar tulajdonosa, aki megfellebbezte a védetté nyilvánításról szóló határozatot, továbbra is jogellenesnek és indokolatlannak tartja az eljárást. A tulajdonos a debreceni Déri Múzeumban kiállított Golgotát letakartatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik