pénzmosás, pénzmosoda (Array)
Gazdaság

Nyitva hagyott hátsó ajtó: 91 milliárd landolt az állami pénzmosoda számláin

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 01. 27. 07:44

Megtette hatását a tavaly nyári jogszabály-módosítás, amelynek nyomán megugrott az állami adóamnesztiát kínáló program népszerűsége. A stabilitás számlákon már több mint 91 milliárd forint landolt, és 1330 bűnbánó adócsaló élt a lehetőséggel – tudta meg a Magyar Nemzet.

Mint írják, csak tavaly 720 magyar hozta haza éveken át eltitkolt vagyonát valamelyik adóparadicsomból vagy helyezte el frissen szerzett jövedelmét smsz-számlákon, 53,3 milliárd forint értékben.

Utóbbi érték 40 százalékkal magasabb, mint a 2014-es szám. Ebben az is közrejátszhat, hogy tavaly nyáron egy törvénymódosítással lehetővé tették, hogy már egy év után, tízszázalékos járulékfizetés mellett legalizálni lehessen a korábban be nem vallott jövedelmeket, korábban ehhez legalább négy évig a számlán kellett tartani a pénzt.

Túlságosan csábító

A lap felhívja a figyelmet: az, hogy a gyakorlatban egy év után, 10 százalékos adó megfizetését követően bárki tisztára moshatja az adózatlan jövedelmét, egyrészt arra ösztönzi a csalókat, hogy hazahozzák külföldön rejtegetett vagyonukat, másrészt viszont rossz üzenetet hordoz a magyar vállalkozók szempontjából. A nagylelkű lehetőség ugyanis adóelkerülésre csábíthat.

Egy lehetséges forgatókönyvet is felvázolnak:  a 27 százalékos áfa és az élőmunkát terhelő 50 százalékos magyar adóék mellett könnyen elképzelhető, hogy sokan inkább zsebbe kérik a munkáért járó összeget, majd a megtakarítási számlán egy év után legalizálják.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

AppleMarkKatázva lehet jó az Uber
(dpa) - Many discounts are advertised in a supermarket in the shopping mall Wola Park Mall in Warsaw, Poland, 18 January 2003. Many foreign supermarket chains have set up giant shopping centres in Poland. The country is one of ten to join the European Union in 2004. The EU will then have 25 member states.Lengyel mintára adóztatnák az áruházláncokat Orbánék