Gazdaság

Az Orbán-kabinet inkább az adóemelés kormánya lett

Orbán Viktor és a Fidesz az elmúlt évtizedben lényegében minden kampányban nagy adócsökkentést ígért  – emlékeztetett a hvg.hu hozzátéve, hogy a 2010-es választási győzelem óta is az a fő üzenet, hogy az Orbán-kormány az adócsökkentés kormánya (szemben a korábbi szocialista kormányokkal). A lap szerint azonban ez nem így van.

A teljes adóteher jelentős csökkentése a Bajnai-kormány idején kezdődött, 2009-ben, és a 2010 májusában felállt Orbán-kormány csak nagyjából másfél évig tudta tartani az adócsökkentés ígéretét. Azóta viszont folyamatosan emelte az összes adóelvonást – írta a lap. Vagyis a ciklus nagy részében inkább az adóemelés kormánya volt, mint az adócsökkentésé. A 2002-2006-os Medgyessy- és Gyurcsány-kabinetet inkább nevezhetnénk az adócsökkentés kormányának (aminek egyébként brutális adóemelés lett az eredménye 2006 után) – jegyezték meg.

Arra a tényre is felhívták a figyelmet, hogy a magyar állam 2014-ben minden megtermelt 100 forintból 38,4 forintot elvett a gazdasági szereplőktől, míg például 2005-ben még csak 36,8 forintot. Látványos grafikonokat is készítettek, kattintson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik