Pénzügy

Tállai: jövőre kevesebbet adózunk

Csökken a személyi jövedelemadó, több marad a kétgyermekes családoknál, olcsóbb lesz a sertéshús.

220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Napi Gazdaságnak Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára. A politikus szerint „tízmilliárdok maradhatnak a családoknál, olcsóbbá válhatnak a hétköznapok, újabb lendületet kaphat a gazdaság”.

Varga Mihály szerdán nyújtja be a parlamentnek a jövő évi költségvetés tervezetét, ehhez kapcsolódik az adócsomag. A szokásosnál korábbi időpont kedvez az érintetteknek: végre a lakosság és a vállalkozói szféra is jó előre tudomást szerezhet a változásokról.

Az egyik legfontosabb, hogy a személyi jövedelemadó kulcsa 16-ról 15 százalékra csökken. Ez 120 milliárddal enyhíti a magánszemélyek terheit, mind a négymillió adófizetőt érinti. Tállai szerint a kormány a ciklus végéig tíz százalék alá akarja szorítani az szja-t.

Több adókedvezmény jár a két gyermeket nevelő szülők számára: őket jelenleg havi húszezer forint illeti meg, jövőre 25. 2019-ig a kedvezményt negyvenezer forintra akarja emelni a kormány.

Csökkentik a sertéshús áfáját: a boltokban kapható hús megvétele után jelenleg még 27 százalékos forgalmi adót kell fizetni, jövőre mindössze öt százalékot. Tállai szerint kísérletről van szó: a sertéshús kereskedelmében meglehetősen sok áfacsalást követnek el, az áfacsökkentés után viszont ez már nem lesz kifizetődő, tehát eltűnik a feketézés. Ha sikerrel járnak, következő lépésként a baromfihús áfáját is leviszik.

A magyar bérek után kimagaslóan sok közterhet kell fizetni

A Hír24 szerdai cikkében utánanéztünk, hogy a kormány munkahelyvédelmi akcióterve és a családi kedvezmény mennyivel mérsékli összességében a bérsarcot. Kattintson és olvasson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik