Gazdaság

Megszólalt a lobbista, akit kétmilliárddal akartak megkenni

étolaj (étolaj)
étolaj (étolaj)
Torba Tamás a Bunge-nak lobbizott, amikor egyszer csak szembetalálta magát a kétmilliárdos ajánlattal. Visszautasította, sőt azóta az áfacsaló olajak is eltűntek.

Már most elég bonyolult az amerikai kitiltással kapcsolatos vesztegetési ügy, amiben egyéves nyomozás után emelt vádat a Fővárosi Főügyészség a héten. Egy budapesti férfit vesztegetést színlelve elkövetett befolyással üzérkedéssel vádolják, mert állítólag kétmilliárd forintot kért a Bunge étolajgyártótól, hogy az olaj áfája 27-ről 5 százalékra csökkenjen (és ezzel az áfacsalás értelmetlenné váljon).

Az ügyészség szerint a vádlott a Bunge lobbistájával tárgyalt, és állította, Heim Péternél, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnökénél járna közben (bár az ügyészség szerint nincs kapcsolat köztük). A leírás a HVG.hu szerint Tábor Viktorra, az ANT (Advanced Network Technologies) Kft. egyedüli tulajdonosára illik, de ő nem tud arról, hogy vádlott lenne.

Stratégiai megállapodást akartak, más lett a vége

A bevezető történet lényege, hogy az Mno.hu interjút készített Torba Tamással, a Bunge lobbistájával, akitől a vádlott megpróbálta kicsalni a kétmilliárdot. Torba tehát elismerte, ő volt a megkörnyékezett lobbista, de az nem igaz, hogy a kormányzati szervezknél neki kellett lobbiznia az áfacsökkentés érdekében. Ő csak kommunikációs megbízási szerződést kötött a Bunge Zrt.-vel, hogy kezelje a piacot uraló nagy mennyiségű, az elcsalt áfa miatt olcsó étolaj miatti piacvesztést.

Torba maga kereste meg a mostani vádlottat azzal, hogy érdekli a Bunge-t, tudna-e stratégiai megállapodást kötni a kormánnyal. Az illető azt mondta, erre nincs lehetőség, de az áfacsökkentésben el tudna járni, és ezért valóban kétmilliárdot kért. Hogy mitől tűnt az illető hitelesnek?

Az üzenet átadója olyan kormányközelinek ismert szervezetre hivatkozott, amelyről hihető volt, hogy ilyesmiben el tud járni.

Azt nem mondta el, valóban a Századvég volt-e a szervezet, viszont az ajánlattól a Bunge azonnal elhatárolódott. Inkább megalapította több más hazai élelmiszergyártóval a Fórum Az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért nevű szervezetet. Torba lett a fórum szóvivője, ilyen minőségében kereste meg őt az amerikai nagykövetség. Találkozott a képviselőikkel, és elmondta, a Bunge-t is zavarja a nagymértékű áfacsalás.

Kérték Torbát, adja át a NAV-nak, hogy az USA kész minden eszközzel segíteni az áfacsalás elleni harcot, mert ha nem változik a helyzet – és sérülnek az amerikai cégek érdekei -, akkor keményebb szankciók jönnek. Nem változott semmi, jöttek is a kitiltások. Annyi azért történt, hogy a Bunge utánajárt az áfát elkerült étolajak szállítóinak, elosztóinak, az infókat átadták a NAV-nak, ami nagy nehézkesen lépett is. Ahogy Torba sommázta munkájukat:

Mára sikerült elérni, hogy a hazai élelmiszerboltok polcain áfacsalt étolaj nem található.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik