Belföld

Megtalálták, ki a kitiltási botrány vádlottja

Az ügyészség leírása egy milliárdos forgalmú informatikai cég ügyvezetőjére illik.

Meglepő és szokatlan nyíltsággal írta körül a Fővárosi Főügyészség, hogy ki az a magánszemély, aki vádlott lett a kitiltási botrány miatt indult nyomozás során. A HVG.hu szerint az állam egyik nagy beszállítójának számító cég tulajdonosa és ügyvezetője, valamint a CBA központi cégének résztulajdonosa az a férfi, akit egyedüliként megvádoltak. A vádhatóság azt közölte róla, hogy egy jól ismert információtechnológiai és biztonsági szolgáltatásokat nyújtó cég T. V. monogramú budapesti ügyvezetőjéről van szó.

A HVG.hu nem hivatalos információi szerint egy informatikai kft. egyedüli tulajdonosa az, akit az ügyészség vesztegetést színlelve elkövetett befolyással üzérkedés bűntette miatt megvádolt. A portál munkahelyén érte őt utol. Azt mondta, még nem olvasta az ügyész bejelentéséről szóló híreket és nem tud róla, hogy vádlott lenne, de kért egy kis időt a reagálásra. Később hiába keresték, a cégénél azt mondták: elment. Az emailes megkeresésekre sem reagált.

A lap szerint a vádlott cége több, egyenként többmilliárdos informatikai közbeszerzést is elnyert az elmúlt évben más cégekkel közösen, kormányzati szerveknél és állami intézményeknél. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak is szállított.

Az ügyészség az üggyel kapcsolatban egy láncról beszélt, melynek csak egyik eleme volt a vádlott. A lánc úgy nézhetett ki, hogy a Bunge amerikai étolajgyártó cég felkért egy lobbistát, hogy járjon közbe, mert az áfacsalók ellen tenni kell valamit. A lobbista állítólag T. V-vel beszélt, aki azt állította, hogy 2 milliárd forintért a kormány lecsökkenti 27-ről 5 százalékra az étolaj áfáját, ezzel értelmetlenné téve az áfacsalást. Az ügyészség szerint a vádlott a Századvégre és annak egyik tulajdonosára, Heim Péterre is hivatkozott, de valójában nem mutatható ki közöttük kapcsolat. A Századvég később közölte: „egy csaló visszaélt a cég nevével”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik