Gazdaság

Megint méretes mínuszba csúszott az építőipar

hegeszto(210x140).jpg (Array)
hegeszto(210x140).jpg (Array)

Októberben az építőipari termelés volumene 7,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. (Szeptemberben ismét növekedést mért a KSH, de az előző két hónapban szintén csökkenésről adtak hírt.) A termelés a két építményfőcsoportban ellentétesen alakult: az épületek építése 18,4 százalékkal emelkedett (elsősorban ipari létesítmények építése miatt), az egyéb építmények építése 23,5 százalékkal csökkent. Az év első tíz hónapjában az építőipari termelés 3,1 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.

2015 októberében az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 7,6 százalékkal csökkent.

épip

2015 októberében az előző év azonos hónapjához képest

  • Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 18,8 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké viszont 32,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi magas bázistól. Az építőipari termelés több mint 40%-át adó speciális szaképítés ágazat termelési volumene 6,2 százalékkal nőtt.
  • Jó hír, hogy a megkötött új szerződések volumene összességében 4,1 százalékkal emelkedett. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 83,4 százalékkal bővült, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké viszont 37,1 százalékkal csökkent. Az épületekre kötött új szerződések volumenének a növekedését sportlétesítményekre, illetve ipari épületekre kötött nagy értékű szerződések adták.
  • Kevésbé jó hír, hogy az új szerződések elmúlt kéthavi növekedése nem tudta ellensúlyozni a korábbi, több mint egy évig tartó visszaesést, így az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene továbbra is elmaradt az egy évvel korábbitól, október végén 47,5 százalékkal. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 19 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 63,4 százalékkal kisebb volt.

A szakértők az építőipari termelés további csökkenésére számítanak a szakértők

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint a rendelésállomány drasztikus csökkenése előrevetítette az építőipar teljesítményének visszaesését. A szakember úgy fogalmazott: örülnének, ha az ágazat a tavalyi teljesítményét meg tudná ismételni ebben az évben.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője úgy látja, az egyéb építmények – döntően az uniós forrásokból finanszírozott nagy infrastrukturális beruházások – építsének csökkenése miatt a következő háromnegyed évben jelentős visszaesés vár az ágazata. A lakáspiacot élénkítő kormányzati intézkedések hatása legkorábban a jövő év második felében jelenhet meg – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik