Gazdaság

Újra jobb formáját mutatta az építőipar

Epitkezes(210x140).jpg (Array)
Epitkezes(210x140).jpg (Array)

Szeptemberben az építőipari termelés volumene 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – jelentette a KSH. A termelés mindkét építményfőcsoportban emelkedett: az épületek építése 6,0, az egyéb építmények építése 9,9 százalékkal. Az év első kilenc hónapjában az építőipari termelés 4,7 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. A harmadik negyedévben az építőipar termelői árai 2,7 százalékkal emelkedtek 2014 azonos időszakához viszonyítva. EZ kicsit jobb teljesítmény, mint az előző hónapoké, mint az ábra is mutatja.

épip

2015 szeptemberében az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 8,3 százalékkal nőtt.

2015 szeptemberében az előző év azonos hónapjához képest

  • Mindkét építményfőcsoport termelési volumene emelkedett: az épületeké 6,0, az egyéb építményeké 9,9 százalékkal.
  • Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 3,4, az egyéb építményeké 7,7 százalékkal bővült. Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelési volumene 10,8 százalékkal nőtt.
  • A megkötött új szerződések volumene 16 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké közel 35, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 3,1 százalékkal. Az épületekre kötött új szerződések volumenének a növekedését sportlétesítményekre, illetve kisebb részben egészségügyi épületek építésére kötött nagy értékű szerződések adták. Az egyéb építményekre elsősorban kommunális létesítményekre és útfelújításra kötöttek jelentős szerződéseket.
  • Az új szerződések szeptemberi növekedése nem tudta ellensúlyozni a több mint egy éve tartó visszaesést, így az építőipari vállalkozások 2015. szeptember végi szerződésállományának volumene mintegy 49 százalékkal továbbra is elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 6,5 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 61 százalékkal kisebb volt.

Az építőipari termelői árak a III. negyedévben az épületek építése ágazatban, valamint a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban hasonló mértékben, 3,1 és 3,0, az egyéb építmények építése ágazatban pedig 1,9 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,9 és 3,4 százalék között szóródott. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,7 százalékkal voltak magasabbak.

Az NGM igen bizakodó a szeptemberi adatok kapcsán az év végével kapcsolatban. A szakértők viszont eltérően értékelik az építőipar teljesítményét.

Az építési vállalkozók szerint

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke elmondta: az előző hónapokat is figyelembe véve, hullámzó az építőipar teljesítménye, hónapról-hónapra csökken a múlt évhez mért növekmény. Ezzel együtt úgy vélte, hogy az építőipar meg tudja ismételni tavalyi teljesítményét, a 2100 milliárd forintos termelési értéket.

Az ÉVOSZ vezetője szerint a rendelésállomány alakulása “tragikus”, szeptemberben csaknem 50 százalékkal volt kisebb, mint az egy évvel korábbi. Koji László a rendelésállomány növekedésére számít a közeljövőben, mert a költségvetésben szereplő nagy értékű beruházásokhoz tartozó szerződéseket az év hátralévő hónapjaiban és a jövő év elején várhatóan meg tudja kötni. Hozzátette: a nagy értékű kormányzati és önkormányzati beruházások, rekonstrukciók fognak elsősorban megjelenni, így a várható javulást az építési vállalkozók nagy többsége, a mikro-és kisvállalkozók nem fogják érzékelni.

Koji László úgy vélekedett, a kisvállalkozóknak az lenne fontos, hogy a lakásépítés és a lakásfelújítások elmozduljanak a mostani holtpontról. Ehhez lényeges lenne a lakosság alacsonyabb kamatszinten történő finanszírozása, az áfacsökkentés, az engedélyezési eljárás egyszerűsítése – mondta. Nem az a gond, hogy a vállalkozások nem jutnának kedvező, akár 2,5 százalékos kamat mellett hitelhez, hanem az, hogy nincs vevő – jelentette ki. A lakosság piaci alapú finanszírozása a kulcskérdés, “addig nem építünk lakást amíg nem látjuk, hogy ki veszi meg” – fogalmazott.

Bizakodásra ad okot

Kedvezőnek nevezte a szeptemberi építőipari adatokat Barczel Vivien, az Erste Bank elemzője, különösen a júliusi és augusztusi visszaesés után. Kiemelten fontosak lesznek a következő hónapok adatai abból a szempontból, hogy kiderüljön, a nyári visszaesés vagy a szeptemberi emelkedés folytatódik-e az év hátralévő részében – tette hozzá.

Bizakodásra ad okot az Erste elemzője szerint, hogy az új szerződések állománya 16 százalékkal nőtt szeptemberben, ugyanakkor fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az egész szerződésállomány volumene még mindig 50 százalékkal kisebb a tavalyinál.

Ha a szerződésállomány elkezd nőni, akkor az építőipar újra fellendülést mutathat a következő évben, ami kedvezően járulhat hozzá a GDP növekedéséhez – mondta az Erste elemzője. A második negyedévben lefelé húzta a mutatót az építőipar, és a szakértő szerint a harmadik negyedévben is inkább a lassulást erősíti – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik