Gazdaság

Putyin kedvező ajánlatot tett Ukrajnának

A decemberben lejáró hitelt három éven át, részletekben törleszthetik.

Oroszország beleegyezett az Ukrajnának általa nyújtott, decemberben lejáró hárommilliárd dolláros hitel átütemezésébe – jelentette be hétfőn Vlagyimir Putyin. Az orosz államfő azt mondta: a Nemzetközi Valutaalapnál jobb javaslatot tettek Ukrajna számára.

Az IMF azt javasolta, hogy tegyék át a jövő évre a törlesztés időpontját, ezzel szemben Oroszország azt ajánlotta fel, hogy a következő három évben egyenlő részletekben fizessék vissza a pénzt. Putyin a váratlan ajánlatot azzal indokolta, hogy Oroszország nem akarja ellehetetleníteni Ukrajnát, biztosítani akarja a kölcsönadott pénz visszaszerzését. Cserébe elvárja, hogy az Egyesült Államok, az Európai Unió vagy nemzetközi pénzintézetek vállaljanak garanciát az ukrán törlesztésre.

A lejáró tartozáson a múlt héten még élesen vitáztak a felek, Jacenyuk azt mondta: moratóriumot hirdetnek a törlesztésre, ha Oroszország nem hajlandó átütemezni a hitelt. A Kreml szóvivője erre úgy reagált, hogy ha Ukrajna nem fizet, Oroszország úgy tekinti, hogy államcsődben vannak, és bírósághoz fordulnak.

Ukrajna számára létfontosságú, hogy sikeres legyen az adósságátütemezés, különben vakvágányra juthat a Nemzetközi Valutaalap új hitelprogramja. Az IMF igazgatótanácsa márciusban hagyta jóvá az Ukrajnának szánt új, 17,5 milliárd dolláros, négyéves futamidejű hitelkeret-programot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik