Gazdaság

Az új dohányadóval duplán sarcol a kormány

Lány cigarettával (cigaretta, lány)
Lány cigarettával (cigaretta, lány)

Az új, szálanként 4 forintosra tervezett adóról azt mondta csütörtökön Lázár János, hogy a cigarettázást szeretnék visszaszorítani a segítségével.

Iparági becslések szerint ez átlag 150 forintnyi pluszkiadást fog jelenteni a bagósoknak – írta a Népszabadság. Ami így jön ki: 19 szál cigi/doboz * 4 forint + a többi adó, ami erre még rárakódik.

S mint megállapítják, az új adóval nagyjából 8 milliárd forinttal többet szednének be, mint amennyit egyébként a korábban kieszelt egészségügyi hozzájárulásból beszedtek volna a szektortól. (Amit Brüsszel nyártól egyelőre felfüggesztetett.)

Az új adóteher a piac szerint arra szolgál, hogy a cégek végre hajlandóak legyenek együttműködni a dohányellátóval – jegyezte meg a lap.

Nem lesz cigi?

Arra is kitértek, hogy november 17-től már csak a dohányellátótól lehetne majd cigit rendelni. Viszont a piac nagyjai (akiket a nagykerből kihagytak) még nem kötöttek szerződést a kormány által preferált új ellátócéggel. Szóval lehet, hogy itt is jön majd egy brüsszeli felfüggesztés. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik