Közélet

Négymilliárdos piacot tesz tönkre egyetlen tollvonással a kormány

Október 19-én este – a dátumra figyeljünk – került fel a kormány honlapjára az a törvénymódosítási javaslat, amelynek értelmében az elektromos cigarettát csak ott lehetne használni, ahol a dohányzás is engedélyezett. De nem csak a használat helyén módosítana az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi): az elektromos cigarettával kereskedőknek hat hónappal előre engedélyeztetni kellene termékeiket, ami a piac gyors, folyamatos változását ismerő szakemberek szerint egy olyan nonszensz, ami körülbelül ezer kereskedőt és egy évi 4 milliárd forintos piacot tesz tönkre egyetlen tollvonással.

Persze nem járna mindenki rosszul a szabályozás átfazonírozásával: a nemzeti dohányboltok polcaira új termékek kerülhetnek fel, az elektromos cigaretta és tartozékai. Az e-cigaretta a szakemberek szerint olyan elektronikai termék, amely a kereskedők részéről speciális szakismeretet igényel, már csak ezért sem értik, hogyan kerülhetne a gyufa, a napilapok és a dohánytermékek mellé. A javaslatot – és itt kell újra a dátumra szegeznünk tekintetünket – október 21-éig véleményezhetik az érintettek, akiket a tárca teljesen kizárt a döntéshozatalból.

Utoljára Szócska Miklós állt velünk szóba, azóta senki, pedig többször, gyakorlatilag minden váltáskor, államtitkár-csere alkalmával megkerestük a minisztériumot, hogy egyeztessünk, javaslatokat tegyünk

– mondja a Villanypára Egyesület elnöke, Ficsor Zoltán. Ezúttal sem kérték ki a magyarországi elektromos cigaretta felhasználókat tömörítő és érdekeiket képviselő civil egyesület véleményét, a változtatások híre pletykák szintjén sem jutottak el hozzájuk. Korábban Balog Zoltán miniszterhez fordultak, hogy – ahogyan az egészségügyi államtitkárságtól ígéretet kaptak rá – az európai dohány direktíva elektromos cigarettával foglalkozó 20-as cikkelyében foglaltak jogszabályi honosításakor a törvény szövegének előkészítéséért felelős munkacsoportban az egyesület képviseltethesse magát.

Érvelésük szerint az uniós direktíva szövege sok esetben túl általánosan fogalmaz, így fennáll annak a veszélye, hogy a jogalkotás folyamata esetleg átsiklik olyan részletek felett, amelyek az egyes termékek indokolatlanul erős korlátozását okozhatják.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Nem jártak sikerrel, így most nyílt levélben hallatják a hangjukat. Ebben azt írják: “A trafikokban nem látjuk biztosítva sem a szakmai hozzáértést, sem a fiatalok védelmét. Elképesztő hozzá nem értést mutat, ahogyan az eszközöket és a nikotint egyébként nem tartalmazó liquideket kezeli. A veszélyeztetett fiatalok eddig is hozzájutottak minden olyan dohánytermékhez amire vágytak, álszentség ezt a lépést úgy beállítani mintha ez lenne az egyedüli alternatívája a megóvásuknak. Az e-cigaretta nem kapu a dohányzáshoz, ezt több tanulmány is kimutatta az elmúlt években. Ez a piac a kezdete óta önszabályzó módon védi a fiatalkorúakat az elektromos cigarettához jutástól.”

Mi az az e-cigaretta?

Az elektromos cigaretta egy dohányterméket imitáló elektronikus eszköz. Leggyakrabban cigaretta formában használják, de létezik e-szivar és még e-vízipipa is. A kis szerkezetben egy tartály gondoskodik arról a gőzről – mert itt nem füstről, hanem egy gőz-keverékről van szó – amelyet a felhasználó ki és belélegez. A liquidnek hívott tartályból létezik nikotint, nikotint és aromákat, valamint csak aromákat tartalmazó. E-cigaretta készüléket és patronokat jelenleg szakboltokban, ideiglenes standokon, az interneten és egyes BKV jegypénztárakban lehet venni a a Dohányzás Fókuszpont honlapja szerint. Ugyanitt írják azt is, hogy a nikotint is tartalmazó típusok gyógyszernek, a kizárólag aromát tartalmazó fajták általános terméknek minősülnek. A nikotintartalmú termékre a gyógyszerek törvényi szabályozása érvényes, a nikotinmentesekre nem, ez fog változni hamarosan.

Amennyiben a 21-éig véleményezhető javaslat életbe lép, megszűnik az elektromos cigaretta és tartozákai internetes kereskedelme, az ízesített párát lehelőknek is a dohányosokhoz kell csatlakozniuk a dohányzásra kijelölt helyeken, a teljesen nikotinmentes eszközöket is a dohánytermékekkel veszik egy kalap alá, ehhez jön még a bejelentési kötelezettség – bár a termékeket eddig is ellenőrizték, most újabb bürokratikus akadályt kell átugraniuk a kereskedőknek. Ráadásul ellehetetlenül reklámtevékenységük is: ahogyan a klasszikus dohánytermékek esetében, az elektromos alternatívát sem lehet marketinggel megtámogatni, se reklám, se egy Facebook-oldal, szinte semmi sem marad a kezükben.

Ficsor Zoltán szerint körülbelül 1000 vállalkozást érinthet a forgalmazásra vonatkozó változtatás: a hat hónapos határidő egy ilyen gyorsan változó, szerteágazó piacon túl hosszú idő, arról nem is beszélve, hogy könnyen előállhat olyan helyzet, hogy miközben a kereskedők arra várnak, hogy zöld utat kapjanak a hatóságoktól, egyszerűen nem lesz mit kínálniuk vásárlóiknak. Az Emmi által nem túl nagylelkűen felajánlott 2 napos véleményezési határidő nem sokra elég, az érintett kereskedők az egyesület elnöke szerint levél-áradattal igyekeznek kifejezni véleményüket a tárcánál.

Ficsor Zoltán azt mondja: nyitottak lettek volna valamilyen kompromisszumos megoldásra, például egy országos szakértői testület felállítására, de párbeszéd nélkül nehéz az érveknek érvényt szerezni.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Zentai: a gyógyszeripar és a dohányipar mozgatja a szálakat

Dr. Zentai István évek óta foglalkozik az elektromos cigarettával. Mint mondja, az elektromos cigaretta az egyetlen olyan működő alternatíva, amellyel vissza lehet szorítani a dohányzást: az akareterővel leszokók 97%-a nagy lépésük megtétele után 12 hónappal rágyújtanak, a nikotintapaszok sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, az elektromos cigaretta ezzel szemben azoknak is segíthet, akik már végigzongorázták a leszokás összes lehetséges módját a nikotinos rágótól a tollkapcsolgatásig.

Az elektromos cigarettára nagyon könnyű átállni és onnantól nem öljük magunkat. Csak Európában 8 millió fogyasztóval számolunk, a legtöbb uniós ország inkább pártolja az e-cigaretta terjedését, ezzel emberek ezreinek életét mentve meg

– dr. Zentai István 400 ezer magyar fogyasztóról beszél,

ezek az emberek szó szerint a halálsorról menekülnek el. Ők ugyanis leszoknak: de nem a nikotinról, hanem a dohányzásról.

Éppen ezért nevezi szemforgató ostobaságnak, hogy az egészségvédelem zászlaja alatt akarják kivérteztetni azt a módszert, ami valóban eredményes a dohányzás visszaszorításában. Cinikus érvelésnek tartja, hogy azért száműzik a e-cigarettásokat a dohányzóba, mert az egyébként ne segítené a leszokást, mást sejt a boszorkányüldözés mögött: a gyógyszeripar és a dohányipar érdekeit. Ezen érvelés cáfolata is megtalálható a Dohányzás Fókuszpont honlapján, eszerint azért sem lehet a gyógyszeripar lobbijaként felfogni az elektromos cigarettával szembeni hozzáállást, mert

Magyarországon nincs forgalomban cigaretta formához hasonlító nikotin tartalmú gyógyszer (ld. inhaler-ek, spray-k, stb.), illetőleg a nikotin tartalmú gyógyszerek forgalmazhatósága is csak gyógyszertárhoz kötött, hiszen azok nem szerepelnek a gyógyszertáron kívül forgalmazható gyógyszerek listáján.

Dr. Zentai hangsúlyozza: szinte összehasonlíthatatlan a normál és az elektromos cigaretta egészségre gyakorolt hatása, utóbbiból jelentősen kevesebb nikotin szívódik fel és azokat a káros, mérgező anyagokat sem juttatja a szervezetbe, amelyeket a sima cigaretta igen. Ráadásul, mivel a nemzeti dohányboltok csak a dohányellátótól szerezhetik be készleteiket – amelynek termékskálájába nekik nincsen beleszólásuk – dr. Zentai arra figyelmeztet: ha a dohányellátó egy eldobható, silány minőségű elektromos cigaretta típust kínál fel a boltoknak, az e-cigaretta jelenleg virágzó piaca összeomlik, ezért petíciót indított a “racionális és emberi e-cigaretta szabályozásért”.

Miközben az elektromos cigarettával foglalkozók már a menekülőutat tervezgetik régi, villámgyorsan ellehetetlenülő megélhetésükből, az Országos Dohányellátó akcióba lépett. Mint ismeretes, a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ismerősének érdekeltségébe tartozó Continental és a brit Pécsi BAT Dohánygyár kapta meg a dohányellátás központi koncessziós jogát. Előzetes becslések szerint egy évi 10 milliárdos üzlethez jutottak hozzá 600 millió forintos áron, miután minden egyes nemzeti dohánybolt innen vételezi majd készleteit. Az Országos Dohányboltellátó (OBDE) Kft. két napja jelentette be: jó ütemben halad a felkészülés az új dohánypiaci szabályozás november 1-jei hatályba lépésére, októberben megkezdték a dohánytermék-nagykereskedőkkel a beszállítói szerződések megkötését.

Magyarország tulajdonképpen dohányfüstben él és hal: ahogyan néhány napja beszámoltunk róla, egész Európában komoly problémát okoz a dohányzás, mi pedig a lehető legveszélyeztetettebb régió vagyunk a spanyolokkal, osztrákokkal, görögökkel egyetemben.

Kérdéseinket elküldük az Emminek is, válaszuk szerint az “egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztés tervezetének jelenleg társadalmi egyeztetése zajlik”, így csak a törvénymódosítás elfogadását követően tudnak részletesebb tájékoztatást adni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik