Gazdaság

Óriás Kisded közeleg – egekbe szökhetnek az élelmiszerárak

Jön az El Nino, azaz a Kisded. A ciklikusan jelentkező éghajlati jelenség decembertől hónapokon át tartó szárazságot vált ki több kontinensen, idén az egyik legerősebbre lehet számítani, már most 2,8 fokkal melegebb az óceán Egyenlítő-közeli hőmérséklete az átlagosnál – írja a Világgazdaság.

Mindez komolyan megdrágíthatja az élelmiszerárakat a világ egyes részein. Rengeteg termőterület eshet ki a művelés alól, illetve drasztikusan csökkenhet a hozamuk. Az egyik legjellemzőbb mutató a kávébab árának alakulása, az éghajlati jelenség következtében 5 százalékkal csökkenhet a termés, azaz legalább ilyen mértékű drágulásra lehet számítani, de ez igaz más haszonnövényekre és gabonafélékre is.

A legpusztítóbb szárazságokra Dél-Amerika nyugati felén, Nyugat-Afrikában, Délkelet-Ázsiában és Ausztráliában lehet számítani. Hatalmas esőzések alakulhatnak ki Észak-Amerikában a Texas-Kalifornia tengelyen, ahol pusztító áradások következhetnek be. Vietnamban már érzékelhető a szárazság, a mezőgazdasági termeléshez elegendő vízmennyiségnek csak a kétharmadát sikerült összegyűjteni, más rizstermelő országokban is hasonló hatás várható, így megugorhat a rizs ára. A tengervíz hőmérsékletének emelkedése nem kedvez a halak szaporodásának sem, így a halak árának drágulása is elkönyvelhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik