Nagyvilág

A meteorológusok már tudják, milyen tél vár ránk

Tel-Debrecenben(960x640).jpg (Array)
Tel-Debrecenben(960x640).jpg (Array)

Az előző kettő mérsékelt volt, kevesebb volt a gáz- és energiafogyasztás is.

A Point Carbon vezető meteorológusa hidegebb, szárazabb télre számít Európában. Erre szerinte két fontos dolog utal: az El Nino-hatás (a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó légköri jelenség), és az Arktisz olvadó jégsapkája.

“Ha az El Nino hatása erős lesz a Csendes-óceán középső térségében, az hidegebb telet hozhat Európában az előző években tapasztaltnál, ugyanis ennek következtében az északi-sarki hideg levegő tovább terjeszkedhet dél felé” – mutatott rá Georg Muller. Szerinte idén erősödik az El Nino-hatás, a klímaadatok arra utalnak, hogy számítani lehet az El Ninóra, amely ciklikusan jelentkezik.

Áprilisban az Ausztrál Meteorológiai Hivatal vetette fel az El Nino kialakulásának esélyét, amely azzal járhat, hogy kevesebb eső hull Ausztráliában és Ázsiában, viszont megnő a csapadék mennyisége Dél-Amerikában. Az északi-sarki jég olvadása ugyancsak hidegebb télhez vezethet Európában. Márciusban az amerikai országos hó- és jégadatbázis arról számolt be, hogy mióta 1979-ben elkezdték a térség műholdas megfigyelését, még soha nem észlelték, hogy ennyire lecsökkent volna a befagyott területek nagysága, mint a legutóbbi képeken.

A jégsapka azóta visszahízott és kiterjedése csaknem elérte a korábbi szintet. Az Arktisz jégsapkája a normálisnál gyorsabban olvad nyáron, ezért hidegebbre fordulhat az időjárás – hangsúlyozta Muller. Az összement jégsapka miatt több meleg áramlik a légkörbe az Atlanti-óceán felől, ennek köszönhetően a magas légnyomásmező megakadályozza, hogy a melegebb és nedvesebb nyugati áramlatok elérjék Európát.

Muller szerint az El Nino és a sarki jégsapka olvadása együttesen azzal a következménnyel járhat, hogy az előzőeknél hidegebb tél köszönt Európába. Az ENSZ klímaszakértői a jégsapka hosszú távú – 1979 óta évtizedenként 3,8 százalékos – olvadását a globális felmelegedéssel hozták összefüggésbe, és jelezték, hogy az Északi-sark vizeiről a század második felében nyaranta eltűnhet a jég – idézi a karbonpiaci portált az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik