Gazdaság

Évek teltek el, és most ismét felfelé alkudoznak az ingatlanpiacon

GazdaságTV
GazdaságTV

2015. 09. 29. 09:41

Sokáig fagyott állapotban volt a budapesti ingatlanpiac. Ennek most vége van, a belvárosi jó lakásokat elkapkodják, mint a cukrot. Elég sűrűn manapság a helyszínen felfelé licitálnak a vevők. Ilyenkor a leggyorsabb lehet a befutó, de a kapkodás miatt végül rossz is lehet az üzlet.

Az ingatlanos elmesélte, hogy miképpen zajlik az alkudozás egy-egy ilyen alkalommal. Van, aki “gyorsreagálású” ügyvédet hoz és a helyszínen nyomtatnak adásvételi szerződést. A készpénzes vevők még mindig nagy előnyben vannak. Aki azonban túl gyors akar lenni, az könnyen belefuthat egy elhamarkodott döntésbe – ezért szoktak akár szakembert is vinni magukkal egy-egy ilyen alkalomra, aki pontosabban fel tudja mérni a lakás műszaki állapotát.

Bár még mindig a készpénzes vevők a “királyok” a piacon (ahogy ez mindig is volt), de a lakáshitelek piaca erős maradt, az FHB Lakásárindex szerint az idei év második negyedévében a hazánkban kihelyezett forintlakáshitelek összértéke április és június között meghaladta a 80 milliárd forintot. Az előző negyedévekhez képest jelentős növekedés elsősorban a júniusi eredményeknek köszönhető, mikor az új hitelek összege átlépte a 32,5 milliárd forintot, de a másik két hónapban is stabilan meghaladta a 20 milliárd forintot. A hitelkihelyezés növekedése júliusban folytatódott, sőt fokozódott. 2014 júliusához képest közel 40 százalékkal emelkedett az új hitelek összege, júniushoz képest pedig szintén jelentősen, közel 10 százalékot bővült.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.