Gazdaság

Bátrabban vásároltunk, mint eddig

A KSH adatai szerint júliusban 7,0 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Ez a szakértőket is meglepte.

A kiskereskedelmi forgalom volumene júliusban 7,0 százalékkal nőtt a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt, az előző év azonos időszakához képest – jelentette első becslése alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelemben tovább gyorsult az éves növekedés üteme, júliusban 6,3, százalékos volt a júniusi 4,5, és a májusi 1,4 százalék után.

A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Január-júliusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,3 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakáét.

NGM

Több mint két éve nő a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon, a júliusi a legnagyobb egy hónapra jutó növekedés – mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közzétett adatait kommentálva.

A szakértők szerint a vártnál gyorsabban nőtt a kiskereskedelem

A vártnál gyorsabban nőtt júliusban a kiskereskedelmi forgalom az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett adatait kommentálták.

Oszlay András, a Takarékbank osztályvezető elemzője írásos kommentárjában kifejtette: a vártnál gyorsabban bővült a kiskereskedelmi forgalom, felülmúlta az 5,8 százalékos elemzői konszenzust és a Takarékbank 6,3 százalékos várakozását. A kiskereskedelmi eladások továbbra is dinamikusan nőnek, amiben jelentős szerep juthat a kiskereskedelem fehéredésének is – vélekedett.

Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint a kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme az év hátralévő részében is stabil marad, éves átlagban a növekedés 5,8 százalékos lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik