Gazdaság

Aggódhatnak még a kofák, a taxisok, a fodrászok és Vajnáék

A nagy kérdés az, hogy kell-e majd, és ha igen, kinek online pénztárgép, és mikortól. Az NGM még bírkózik az érintettekkel és a törvénymódosítással.

Tavaly nyáron lehetett először arról hallani, hogy a kormány a szolgáltatóknál, vagyis pl. a fodrászoknál, kozmetikusoknál, műkörmösöknél és később a taxisoknál is kötelezővé tenné a NAV-hoz bekötött online pénztárgépek használatát.

Aztán idén márciusban a Pénztárgép Szövetség elnöke azt mondta, nincs annyi kassza az országban, hogy még 2015-ben online kasszára kapcsolják a szolgáltatókat. Novák Zoltán szerint egyébként féléves bevezetési periódussal kell számolni. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pedig ekkoriban ígérte, hogy minél hamarabb előáll a törvénymódosítási javaslattal. Azt is közölték, hogy még idén 20 milliárd forinttal több bevételt várnak e lépéstől.

A következő mérföldkő az volt, amikor júliusban Orbán Viktor illetve Lázár János is megszólalt az ügyben: kiderült, hogy Orbán „leverte” az erre irányuló javaslatot. A kormányfő álláspontja szerint ugyanis a szolgáltatók online pénztárgépesítése nem indokolt és nem életszerű. Ugyanezt mondta Zara László adószakértő is, szerinte a megcélzott újabb körtől akkor sem várható többlet-adóbevétel és -járulékbevétel, ha költséges online pénztárgépek használatára kötelezik őket.

Ha Orbán Viktor azt mondta, hogy a szolgáltatókat nem kell bekötni, elvileg ők fellélegezhetnek. Csakhogy a márciusban ígért törvénymódosítónak azóta sincs híre. Szóval mérget azért még nem vehetnek rá a fodrászok és taxisok, hogy ők megúszták.

A kormány részéről azt is közölték júliusban, mérlegelik még, hogy a kaszinókat hogyan lehetne bekapcsolni a rendszerbe.

Augusztus közepén a kistermelők is hallatták aggódó hangjukat, amiből nyilvánvalóvá vált, hogy ők is érintettek lehetnek az ügyben. A Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete tiltakozott amiatt, hogy a falusi turizmusban, a piacokon és a vásárokon is bevezetnék az online kasszákat. Ha erre sor kerül, szerintük a gépek üzemeltetése helyett sok kistermelő inkább abbahagyja tevékenységét.

Szóval van itt némi bizonytalanság, amit illene lassan és megfontoltan eloszlatni. Megkérdeztük az NGM-et, van-e fejlemény, lehet-e már tudni, kell-e a kofáknak, a kaszinósoknak online pénztárgép, és a taxisok, fodrászok, kozmetikusok tényleg megússzák-e.

A minisztérium válaszából az derült ki, hogy a pénztárgéprendelet módosításán jelenleg is dolgozik a tárca. Még tart az egyeztetés az egyes szektorok képviselőivel – tették hozzá. És amint elkészül a részletes szabályozás, tájékoztatást ígértek. Hogy ez mikorra várható, arra nem tettek utalást. Szóval folyt.köv. valamikor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik