Gazdaság

Szaúd-Arábia hitelt vett fel, ilyen már régóta nem volt

Szaúd-Arábia (Array)
Szaúd-Arábia (Array)

Vagyon és tartalék természetesen továbbra is elképesztő mennyiségben áll rendelkezésre, a folyó kiadásokhoz szükséges likviditáshoz azonban elkerülhetetlen a hitelfelvétel.

Nyolc éves szünet után idén augusztusban Szaúd-Arábia államkötvényeket bocsátott ki, vagyis az állam a zavartalan működés biztosítása érdekében kölcsönt vett fel. A kölcsön oka az olajár zuhanása, vagyis az 50 dolláros olaj már nem termel elegendő bevételt az eddig megszokott életszínvonal biztosításához. A legfőbb kérdés az, hogy meddig marad ezen a szinten az árfolyam. Ha sokáig, az fájdalmas lépésekre kényszerítheti az országot – írja a Pénzügyi Szemle.

Szaúd-Arábiában gyakorlatilag nincs államadósság, plusz az ország nyár elején közel 700 milliárd dolláros nemzetközi pénzügyi tartalékkal rendelkezett – ez az összeg megközelítőleg annyi, mint az éves GDP -, vagyis nagyon korai még kongatni a vészharangot.

Szaúd-Arábia igen gáláns államot tart fenn, az állami alkalmazottak busás jövedelemmel rendelkeznek, az üzemanyag- és energiaárakra jókora állami támogatás jut, emellett elképesztő összegek mennek el infrastrukturális fejlesztésekre. Ezzel nem is volt gond 100 dolláros olajnál, az 50 dolláros olaj azonban már nem fedezi ezeket a kiadásokat, ami nem meglepő, hisz az állam bevételeinek mintegy 90 százaléka származik az olajból.

Az árfolyam zuhanása mindenesetre oda vezetett, hogy fél év alatt 60 milliárd dollárnyi apadt el a tartalékokból, az IMF idénre a GDP 20 százalékának megfelelő költségvetési hiányt vár – helyi közgazdászok szerint a deficit ennél is magasabb lesz -, a kiadások fedezésére pedig idén legalább 20 milliárd dollárnyi hitelt kell majd felvenni.

Vagyon és tartalék természetesen továbbra is elképesztő mennyiségben áll rendelkezésre, a folyó kiadásokhoz szükséges likviditáshoz azonban elkerülhetetlen a hitelfelvétel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik