Gazdaság

A magyar piacon is megjelent a Tesla

Tartós bérleti konstrukcióban, flottaautóként kínálják a felsőkategóriás elektromos járműveket.

Közép-Kelet-Európában elsőként a magyar piacon jelent meg az elektromos autókat kínáló amerikai Tesla. Kereskedelmi forgalomban továbbra sem árulják a járműveket, de flottaautóként, tartós bérleti konstrukcióban hozzáférhetővé válnak a cégek számára. Az év végéig Szlovákiában és Csehországban is ilyen konstrukcióval jelennek meg.

A Tesla S modell drága autónak számít, a flották felső szegmensébe, cégvezetői autónak szánják. A jármű egy feltöltéssel 400-500 kilométert képes megtenni, a bérbe vevő intelligens töltőberendezést is kap. Az üzletet a „tiszta autók” iránt érdeklődő cégvezetőkre alapozzák, a lízingelő cég ügyvezetője elmondta: nagy érdeklődést tapasztaltak a régióban a Teslák iránt. Ez nem jelenti azt, hogy tömegével özönlenék majd el az új elektromos autók a magyar utakat – idén 25, jövőre 80 autóval bővülő portfólió kialakításával számolnak.

Az elektromos autók elterjedését a kormány a Jedlik Ányos Terv keretében támogatja. A kormány a közeljövőben tárgyalja az erről szóló javaslatot, mely engedélyezné az elektromos autók számára a buszsávok használatát, valamint útdíj- és parkolási, illetve adókedvezményeket is nyújtana. Az előrejelzések szerint 2050-re az újonnan értékesített autók 70 százaléka elektromos vagy hibrid jármű lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik