Gazdaság

Most képzettebbeket bocsát el a Tesco

Tesco (Array)
Tesco (Array)

A Tesco újabb ötven, főként képzettebb munkavállalót bocsát el, kizárólag a budaörsi központi irodából. Elsősorban ügyviteli alkalmazottakat, köztük TB-ügyintézőket is érint a döntés - értesült a Hír24.

Az elbocsátás elsősorban a középfokú végzettségű ügyintézőket, TB-ügyintézőket, ügyviteli alkalmazottakat érinti, kizárólag a Tesco budaörsi központjában – mondta a Hír24-nek Buday Pálné, a vállalat több ezer dolgozóját képviselő Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) alelnöke.

A KASZ – a korábbi megállapodáshoz hasonlóan – igyekszik minél kedvezőbb feltételeket kiharcolni a létszámcsökkentésben érintett munkavállalók számára. Hétfőn sikerült megállapodni a vállalat vezetőségével, hogy minden elbocsátottnak plusz egyhavi munkabért kínálnak fel – mondta Budayné. E mellett arról is megállapodtak, hogy az elbocsátásnál a Tesco figyelembe veszi a szociális és családi helyzetet, a gyermekek számát, és azt, hogy mennyire áll közel a nyugdíjhoz a munkavállaló. Ők kisebb eséllyel kerülnek bele az elbocsátandóak körébe, tett ígéretet a Tesco.


Az első “zárva tartós” vasárnap. Fotó: MTI / Mohai Balázs

A Tesco tájékoztatása szerint a leépítés a szervezeti és működési racionalizálás miatt indokolt, valamint az olyan munkakörökben dolgozó munkavállalókat érinti, amelyek fenntartása gazdaságilag célszerűtlen.

Piaci információk alapján egy pénztáros vagy árufeltöltő átlagosan bruttó 140 ezer forintot (nettó 90-100 ezer) keres az üzletláncnál. Úgy tudjuk, a Tescónál átlagosan bruttó 200-250 ezer forint közé eshet az elbocsátásban érintett ügyintézők munkabére. A Tesco szerint a mostani elbocsátás indoka a párhuzamosságok megszüntetése, a szervezeti racionalizálás, illetve a költségek leszorítása.

Az elbocsátásban érintettek végső létszáma valószínűleg ötven fő alatt lesz, hiszen ebbe már csak azok kerülnek bele, akikkel nem sikerült megállapodni a tárgyalások során, például nem sikerült új munkahelyet találni az üzletláncon belül – mondta Budayné. Arra a kérdésre, hogy várható-e még idén elbocsátás a Tescónál, a szakszervezet alelnöke azt mondta, erről nincs további információja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik