Gazdaság

Kólaháború – a Pepsi bezárta budapesti gyárát

pepsi (Array)
pepsi (Array)

Felszámolta a hazai gyártást a FÁÜ Zrt. és elbocsátások is voltak a cégnél. A riválisnál is kevesebben dolgoznak, mint korábban.

A Pepsi magyar érdekeltségének átszervezését már tavaly bejelentették, ami végül drasztikusra sikeredett – írta a Napi.hu.

A Pepsi-termékeket gyártó és forgalmazó Fővárosi Ásványvíz és Üdítőipari Zrt. (FÁÜ) eredménybeszámolójának kiegészítő mellékletében közölte, hogy “2014 áprilisában a vállalat vezetésének döntése értelmében, az új piaci modell kiépítésének egyik fontos lépéseként bezárta a soroksári gyárat. Ezzel a döntéssel megszűnt a saját termelés, a saját termelésű termékek előállítása. A társaság a készterméket a bérpalackozótól vásárolja meg. A FÁÜ Zrt. a 2014-es év első harmadában még folytatott gyártási tevékenységet, de 2014 májusától a társaság fő tevékenysége a nagykereskedelem lett”.

A kényszerű döntés oka a halmozódó veszteség. Az átalakítás az eredményen még nem éreztette hatását, hiszen az adózás előtti 1,4 milliárd forintos mínusz gyakorlatilag megegyezik a 2013-as veszteséggel. A bevételek ezzel szemben – jó ideje tartó lejtmenet után – növekedésbe váltottak. A FÁÜ a veszteségek mérséklése érdekében számos költséget igyekezett lefaragni, például létszámot is csökkentett, 271-ről 214 főre (2012-ben még 347-en dolgoztak a cégnél).

A Coca-Cola HBC eközben változatlanul nyereséges, de a cégnél is folytatódtak a létszámleépítések: a 2014-es átlagos állományi létszám 1115 fő volt a 2013-as 1193 után. Ennél mintegy 6,5 százaléknál kisebb mértékben, 1,7 százalékkal szorították le a személyi jellegű ráfordításokat, 9,7 milliárd forintra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik