Gazdaság

Bedöntenék a szegedi hőszolgáltatót

Felszámolást kezdeményez a helyi önkormányzat a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-vel szemben.

Felszámolási eljárás megindítását kezdeményezi a helyi önkormányzat a többségi tulajdonában álló Szegedi Hőszolgáltató Kft.-vel szemben – erről pénteki ülésén döntött a Tisza-parti város közgyűlése.

Dominóhatás

Solymos László (MSZP) alpolgármester a vita során emlékeztetett arra, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal április 16-i hatállyal visszavonta a Szegedi Hőszolgáltató Kft. távhőengedélyét. A döntésre való tekintettel a Raiffeisen Bank felmondta a közszolgáltató 300 milliós hitelszerződését, amelyre az önkormányzat kezességet vállalt. A város már kénytelen is volt az összeget kifizetni a pénzintézet számára – tette hozzá.

Az önkormányzat felszólította a közszolgáltatót a cégnek nyújtott 510 millió forintos tagi kölcsön visszafizetésére, ám ennek a vállalkozás nem tett eleget. Ezzel párhuzamosan a kisebbségi tulajdonos Energott Kft., illetve Alfa-Nova Kft. – a hitelezői érdekeket veszélyeztetve – több mint 600 millió forintos követelést beszámítással kívánt rendezni – tudatta a politikus.

A tagi kölcsön meg nem fizetése miatt az önkormányzat felszámolást kezdeményez a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ellen. Solymos László hangsúlyozta, a városnak védenie kell a 28 ezer fogyasztó érdekeit is, hiszen a cég elszámolási kötelezettséggel tartozik ügyfeleinek, és félő, hogy ennek nem tud majd eleget tenni. A felszámolási eljárás a szolgáltatónak a Magyar Földgázkereskedő Zrt.-vel szemben fennálló, 1,7 milliárd forintos tartozásának rendezése miatt is fontos lenne.

A távhőszolgáltatás biztosítása érdekében az önkormányzat arra kéri a kormányt, hogy minősítse stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté a céget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik