Gazdaság

1 milliárd forintos bírságot kapott az Auchan

Auchan áruház (Auchan áruház)
Auchan áruház (Auchan áruház)

Több mint egymilliárd forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal az Auchanra, amiért visszaéltek a jelentős piaci erejükkel.

Az Auchan 1 061 300 000 forint bírságot kapott, mert visszaélt jelentős piaci erejével – közölte a Gazdasági Versenyhivatal. A GVH döntése szerint az Auchan Magyarország Kft. (Auchan) megsértette a kereskedelmi törvényt, mert utólagos árkedvezmény-támogatás címén, egyoldalúan díjat számított fel beszállítóinak, hogy termékeik bekerülhessenek az Auchan árukészletébe.

A GVH vizsgálata feltárta, hogy az Auchan 2006. június 1. és 2014. december 31. között a nem élelmiszer jellegű termékek beszállítóinak mintegy háromnegyedétől egyedi, százalékos mértékű, forgalomtól független, az átvett teljes nettó áruértékre vetített utólagos árkedvezmény-támogatási díjat kért azért, hogy az érintett vállalkozás bekerülhessen vagy bennmaradhasson az Auchan árukészletében.

A kereskedelmi törvény tiltja, hogy egy kereskedő egyoldalúan díjat számítson fel a beszállítóinak, hogy azok a kereskedői beszállító listára, illetve termékeik a kereskedői árukészletbe kerüljenek, továbbá nem szabhat ki díjat más, a beszállító által nem igényelt szolgáltatásért sem.

A GVH a bírság kiszabásakor az Auchan utólagos árkedvezmény-támogatásból elért nettó forgalmából indult ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik