Gazdaság

Varga Mihály: visszafogottabb növekedés lesz idén

Varga-Mihaly(8cdddef0-b18a-4dfb-857f-dc9bcc2c34f0)(210x140).jpg (Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, )
Varga-Mihaly(8cdddef0-b18a-4dfb-857f-dc9bcc2c34f0)(210x140).jpg (Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, )

Varga Mihály nemzetgazdsági miniszter a kormány 2015-re vonatkozó gazdasági terveit ismertette egy konferencián.

Varga Mihály a Világgazdaság napilap „Átrendeződő piacok, új tulajdonosok című” konferenciáján beszélt. Azzal kezdte, hogy szerinte az üzleti élet ma optimista, legalábbis azok, akikkel ő találkozik. Ugyanakkor érdemesebb egy visszafogottabb gazdasági prognózissal számolni 2015-ben. Kiemelte: a magyar gazdaság jól teljesít, a növekedés átlag feletti az uniós országok átlagához képest. A tartós felzárkózáshoz azonban több, új intézkedések kellenek, mondta.

Se nem csoda, se nem csőd

Az emberek egy része csodát, másik része csődöt várt a 2010-es kormányváltáskor. Ma mindkét helyzettől eltávolodtunk, értékelte az ország jelenlegi gazdasági helyzetét.

A kormány céljai változatlanok: a versenyképesség javítása, fegyelmezett pénzügyi politika, adósságcsökkentés, hiánycsökkentés, EU-s pénzek hatékonyabb felhasználása. Szerinte strukturális váltás indult meg a magyar gazdaságban. Ezt támasztja elá a 3,6 százalékos gazdasági növekedés 2014 első 11 hónapjában.

Varga kitért arra, hogy a kritikusok szerint egyszeri tételek, átmeneti hatások állnak az impozáns növekedés mögött. Az egyszeri hatások elméletét legalább másfél éve halljuk, mondta.

A miniszter ismertette a legfrissebb – tavalyi – makroadatokat, az első 11 hónap alapján. Tavaly a fogyasztási adókból 3651 milliárd forint jött be, a társasági adónál 10 százalékos növekedés, az szja-nál 6 százalékos növekedés volt.

Fotó: Neményi Márton

Még több pénztárgép

Varga azt mondta, hogy az online pénztárgépek jelentős fehérítést, adónövekedést hoztak a gazdaságban. Kiemelte, hogy a NAV célzott vizsgálatokat tervez ezek alapján a vállalkozásoknál. Elmondta, hogy az online pénztárgépeket idén ki szeretné terjeszteni a kormány egyes szolgáltató szektorokra is.

Az EKAER-ről szólva azt mondta, hogy ez jelenleg próbaüzemű, de nincs akadálya annak, hogy a kormány meghosszabbítsa ezt a próbaüzemet. Kiemelte, hogy 200 ezer felett van az igényelt EKAER-szám, s eddig 30 ezer vállalkozás regisztrált.

Tervek 2015-re

Varga szerint a tavalyi gazdasági növekedés a termelő szektoroknak, főként az autóiparnak, a kiskereskedelmi forgalom bővülésének köszönhető. Az export önmagában 6 milliárd eurós többletet hozott a büdzsének.

A miniszter nem számít komoly változásra az inflációt tekintve, 1,8 százalékos átlagot jeleznek. Vagyis idén is reálnyugdíj-növekedésre lehet számítani, tette hozzá. A GDP-arányos államháztartási hiányt 2,4 százalékra tervezik, ami elérhető és reális, mondta.

Összességében szerinte az elmúlt 5 évben stabilabb lett a magyar gazdaság helyzete a kormánynak köszönhetően. Azt mondta, hogy a munkát terhelő adókat tovább akarják csökkenteni, a fogyasztási adókat pedig tovább növelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik