Gazdaság

Elbocsátáshullám az élelmiszerláncoknál

elelmiszer(210x140).jpg (élelmiszer)
elelmiszer(210x140).jpg (élelmiszer)

A magyar termékeken és a munkavállalókon csattanhat az ostor a jogszabályváltozások miatt.

Egy-két élelmiszerláncnál napok óta zajlik a teljes munkaidős alkalmazottak részmunkaidőssé minősítése, illetve a részmunkaidősek elbocsátása. A cégek lázasan próbálják értelmezni a jogszabályokat, amelyek egyik hatásaként háttérbe szorulhatnak a magyar termékek a multiknál – írja szerdai számában a Világgazdaság.

A lap említi, hogy a Miniszterelnökség szerint a kereskedelmi jogszabályváltozások nem indokolják a TESCO által hétfőn bejelentett boltlezárást, körképük szerint más piaci szereplők is hasonló lépésekre kényszerülhetnek.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint 15-20 ezer, a kapcsolódó területekkel együtt 30 ezer főt érinthetnek a vasárnapi zárva tartás miatti csoportos elbocsátások, amiket várhatóan csak egy hónap múlva fognak bejelenteni. Vámos György, az OKSZ főtitkára szerint a teljes munkaidős alkalmazottakból részmunkaidős lesz, illetve elbocsátják az eddig részmunkaidőben foglalkoztatottakat. A Világgazdaság információi szerint ez a folyamat már napok óta elindult egy-két élelmiszerláncnál.

Korábbi körképünk hasonló eredményt hozott, hogy ragadós lehet a Tesco példája. Lapunknak a Sparnál azt mondták, hogy akár bezárások is jöhetnek. Az Auchannál pedig azt nyilatkozták , hogy akár a munkahelyekre is hatással lehetnek a törvényi változások.

A magyar élelmiszeriparnak is csapás

A Világgazdaság cikke kitér arra is, hogy a kiadások megfontolására késztetik a cégvezetőket, hogy a 15 milliárd forintnál nagyobb forgalmú kereskedelmi társaságok nem lehetnek két éven át veszteségesek. Ezáltal egyre fontosabbá válik majd a beszerzési árszint, és így a magyar élelmiszeripar és a mezőgazdaság nehezebben tudja majd elhelyezni termékeit, miután azok a láncok is olcsóbb beszerzésre kényszerülnek, melyek mindeddig elfogadták az olyan kormányzati kéréseket, hogy kevesebb gyümölcsöt és tejterméket importáljanak, jóllehet a magyarországi beszerzés többe került.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik