Gazdaság

Ezért kell a tulajdonosi nyilatkozat a bankoknak

Sok vállalkozás, cégtulajdonos, cégvezető kapott az elmúlt hetekben értesítést a bankjától, hogy fáradjon be nyilatkozni a tulajdonos személyéről.

Sok vállalkozás, cégtulajdonos, cégvezető kapott az elmúlt hetekben értesítést a bankjától, hogy személyesen fáradjon be egy bankfiókba nyilatkozni a tulajdonos személyéről.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Mindez azért kell, mert a kormány így akar küzdeni a pénzmosás ellen. A törvénymódosítás szerint a cégeknek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknek év végéig nyilatkozniuk kell tényleges tulajdonosukról számlavezető bankjuknál.

Ha nincs olyan természetes személy, aki az adott szervezet tényleges tulajdonosa volna, akkor a vezető tisztségviselők adatait kell rögzíteni. Ennek megfelelően azoknak a vállalkozásoknak is új nyilatkozatot kell tenni, amelyek korábban tett nyilatkozatuk szerint saját nevükben járnak el.

A tényleges tulajdonos(ok) megjelölésének hiányában bankjuknál januártól nem kezdeményezhetnek tranzakciókat. A kötelezettség a lakossági ügyfelekre nem vonatkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik