Gazdaság

A hitelfelvétel ideje befolyásolja a devizaadósok helyzetét

Az elszámolás után azok, akik 2008-ban vettek fel devizahitelt, ugyanolyan helyzetben lesznek, mintha forintban adósodtak volna el, akik korábban, azok pedig még jobban is járnak.

Becsei András, a Bankszövetség alelnöke egy keddi háttérbeszélgetésen elmondta, hogy a 2005 és 2007 között hitelt felvevők egy jó használt autó árával előnyösebb helyzetben lesznek a forinthitelesekhez képest.

Kovács Levente, a szervezet főtitkára szerint bankonként és ügyfelenként jelentős különbségek lehetnek az átlaghoz képest. Azok, akiknek a bankja a válság alatt kénytelen volt nagyobb mértékben kamatot emelni vagy szélesebb árfolyamrést alkalmazott, az átlagosnál több pénzt fognak visszakapni az elszámolás során.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Becsei elmondta, hogy az átszámítási és elszámolási törvény, valamint a forintosításról szóló, a parlamentnek a héten benyújtandó jogszabály hatására a bankszektor 942 milliárd forintos veszteséget fog elkönyvelni a Magyar Nemzeti Bank becslése szerint. Ez a szektor saját tőkéjének egyharmada. Szerinte az, hogy a devizakockázatot leveszik az ügyfelek válláról, mindenkinek érdene, az ügyfeleknek, az államnak és a bankoknak is.

Nátrán Roland, a bankszövetség elnökségi tagja szerint a nagy devizahitel-állomány szűkítette az árfolyampolitika, a kamatpolitika és a gazdaságpolitika mozgásterét, visszafogta a lakossági fogyasztást. A bankszektornak tartalékolnia kellett, hogy fedezze a kockázatokat. A devizahitelek forintosításának előnyei között említette a gazdaság növekedési lehetőségeinek bővülését, valamint azt, hogy a bankrendszer hitelezési aktivitása növekedhet és a hitelezés a lakossági szegmensben is megindulhat. A legnagyobb nyertesei az intézkedéscsomagnak a háztartások, hiszen a bankszektorban jelentkező közel 1000 milliárd forint hátrány náluk jelenik meg előnyként – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik