Gazdaság

Így forintosítják a devizahiteleket

A kormány ma nyújtotta be a költségvetés tervezetét a Költségvetési Tanácsnak, de várhatóan csak október 31-én, pénteken fogjuk megismerni a főbb számokat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ma terjesztette a Költségvetési Tanács elé a központi költségvetés 2015-ös évre vonatkozó tervezetét – olvasható a kormany.hu mai posztjában.

A kormány már korábban úgy harangozta be a költségvetést, hogy az a “bankok elszámoltatásának költségvetése lesz”. Bár az már eldőlt, hogy a devizahiteleket mindenképpen kivezetik, azaz forintosítják, egyelőre még azt sem lehet tudni, hogy az összes lakossági devizahitelt vagy csak a jelzáloghiteleket forintosítják.

A Portfolió azt írta, hogy a forintosítás mikéntjélre – elemzői vélemények alapján – a legvalószínűbb forgatókönyv a fokozatos, hitelkiváltásos folyamat, amely 2015 év végéig tarthat. Az árfolyamra pedig két verzió állhat fenn: piaci árfolyamú forintosítás vagy 5-10 százalékos banki árfolyamcsökkentés. Utóbbi a lakosságnak jobb lenne, mert a tőketartozás és törlesztőrészlet is alacsonyabb a piaci árfolyamú forintosítás forgatókönyvéhez képest.

Az ezekhez szükséges pluszforrást részben a bankokon veri le a kormány, részben pedig felhasználhatja az MNB devizatartalékát. Mindezt úgy, hogy az ne okozzon túlzott forintgyengülést és/vagy hirtelen jegybanki devizatartalék-csökkenést – írta a lap.

E mellett a költségvetésben  – Orbán Viktor szavai alapján – a következő nagyobb újdonságok várhatóak:

– változások az egészségügyben

– az oktatási rendszer (újra) átalakítása

– kevesebb pénz okmányirodákra és kormányablakokra (bürokráciacsökkentés)

– honvédelmi kiadások emelése

A kormány a törvényi előírást betartva legkésőbb október 31-ig beterjeszti az Országgyűlésnek a 2015-ös költségvetés tervezetét, ami a benyújtással válik nyilvánossá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik